Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?

Istraživače sa Univerziteta u Lidsu zanimalo je kako se na molekularnom nivou odvija proces topljenja čokolade u ustima.
Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?
Foto: Pixabay
Stoga su razvili veštački jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika. Rezultati merenja pokazali su šta uzrokuje slastan osećaj u ustima pri topljenju čokolade, prenosi N1.
"Hteli smo da shvatimo koji je glavni činilac koji pokreće osećaj glatkoće pri topljenju čokolade", objasnio je istraživač Siavash Soltanahmadi za američki popularno-naučni časopis Scientific American.
Naučnici su otkrili da prijatan osećaj čokolade u ustima zavisi od otpuštanja masnog filma koji prekriva jezik.
 
Soltanahmadi objašnjava: “Važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gde se nalazi.”
 
Scientific American smatra da ovo otkriće predstavlja novi smer poslastičara u pripremi poslastica.
 
Uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih poslastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi da pripreme zdraviji desert koji bi se jednako topio u ustima.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.