
Čokolada – šta uzrokuje taj slastan osećaj u ustima?
Istraživače sa Univerziteta u Lidsu zanimalo je kako se na molekularnom nivou odvija proces topljenja čokolade u ustima.

Foto: Pixabay
Stoga su razvili veštački jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika. Rezultati merenja pokazali su šta uzrokuje slastan osećaj u ustima pri topljenju čokolade, prenosi N1.
"Hteli smo da shvatimo koji je glavni činilac koji pokreće osećaj glatkoće pri topljenju čokolade", objasnio je istraživač Siavash Soltanahmadi za američki popularno-naučni časopis Scientific American.
Naučnici su otkrili da prijatan osećaj čokolade u ustima zavisi od otpuštanja masnog filma koji prekriva jezik.
Soltanahmadi objašnjava: “Važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gde se nalazi.”
Scientific American smatra da ovo otkriće predstavlja novi smer poslastičara u pripremi poslastica.
Uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih poslastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi da pripreme zdraviji desert koji bi se jednako topio u ustima.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Tri napitka koja će vam pomoći da se opustite pred spavanje (i smršate)
31.05.2023.•
0
Napici poput čaja od cimeta ili smutija s bananama mogu vam pomoći pri mršavljenju, a možete ih konzumirati pred spavanje.
Evo kako da očuvate jagode svežim i do nedelju dana
29.05.2023.•
0
Jagode su mnogima omiljena voćka, savršene su u desertima ili prelivene kremom ili šećerom.
Mapa prikazuje koliko koja zemlja jede krompira i gde je tu Srbija
28.05.2023.•
3
Web stranica Vivid Maps podelila je zanimljive podatke o konzumaciji krompira u Evropi na godišnjem nivou.
VIDEO: Napravite sebi fildžan burek - brzo, jednostavno i ukusno
27.05.2023.•
0
Fildžan burek je jelo poreklom iz Turske i priprema se na jednostavan način.
Žablji bataci - gastronomsko zadovoljstvo o kojem ovu činjenicu sigurno ne znate
26.05.2023.•
2
Malo koje jelo se u svetu toliko povezuje sa francuskom kuhinjom kao žablji bataci.
VIDEO: Recept za pire krompir koji je proslavio Mišelinovog "kuvara veka"
25.05.2023.•
5
Pire krompir mnogima je omiljen prilog koji se odlično slaže uz jela od mesa ili ribe.
Irska prva zemlja u kojoj će na alkoholu morati da piše broj kalorija, grama, o cirozi jetre...
23.05.2023.•
2
Irska je postala prva zemlja u svetu koja je obavezala proizvođače alkoholnih pića da od 2026. napišu na etiketi zdravstvenu deklaraciju.
VIDEO: Da li ste znali da postoji kečap od banane? To je sastavni deo filipinske kuhinje
22.05.2023.•
1
Upoznajte kečap od banane - zanimljivu varijantu klasičnog sosa koja potiče s dalekih Filipina.
Pet namirnica koje su zdrave i zamrznute
21.05.2023.•
0
Dijetetičarka je otkrila pet namirnica za koje kaže da su zdravije kada ih kupite smrznute.
Pica od starog hleba: Brzo i ukusno jelo koje će vam postati jedno od omiljenih
20.05.2023.•
2
Pica od starog hleba jedan je od onih obroka za kada nemate ni vremena ni volje da spremate nešto kompleksnije za jelo.
VIDEO: Šoljicu kafe naplaćuju 920 evra - evo po čemu je posebna
18.05.2023.•
2
Retko ko ne voli da popije šoljicu dobre kafe. Mnogima je to omiljeni ritual u danu, ali ispijanje kafe za koju treba izdvojiti 920 evra za neke je užitak vredan tog novca.
Kako da prepoznate pokvarena jaja: Znakovi koji će vam pomoći
17.05.2023.•
0
Pokvarena jaja moguće je prepoznati na više načina, a jedan od najjednostavnijih je test plutanja. Uz to miris, ali i boja, mogu biti znak da su pokvarena.
Najhrskaviji mladi krompirići iz rerne: Ovo je mali trik
16.05.2023.•
4
Proleće je stiglo, a sa njim stigli su i mladi krompiri.
VIDEO: Neprestano kuvala 100 sati i oborila Ginisov rekord
16.05.2023.•
0
Nigerijska kuvarica postavila je novi Ginisov rekord u neprekidnom kuvanju u trajanju od 100 sati i zvanično je proglašena pojedinačnom rekorderkom za najdužu neprekidnu sesiju kuvanja.
Da li je kuvanje u aluminijumskoj foliji opasno po zdravlje?
16.05.2023.•
0
Aluminijumsku foliju često koristimo u domaćinstvu, a može biti odlična za zadržavanje sokova pri prečenju ribe, mesa i povrća.
Limenka Koka-kole prodaje se za više od 300.000 dolara na eBayu
14.05.2023.•
0
Limenka Koka-kole trenutno se prodaje na eBayu za 325.000 dolara (298.493 evra).
Da li se maslinovo ulje kvari?
14.05.2023.•
1
Što se tiče masnoća koje se koriste pri kuvanju, maslinovo ulje je nezamenjivo i i jedan od najzdravijih izbora.
Zašto neki ljudi dodaju so u svoju kafu?
14.05.2023.•
0
Većina ljudi, ako žele nešto da dodaju svojoj kafi, biraju najčešće šećer i mleko, ali i razne sirupe.
Šest namirnica i pića za koje ne biste rekli da sadrže alkohol
14.05.2023.•
1
Možda će vas iznenaditi kad saznate da se u nekim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo nalazi alkohol, ponekad i u većim količinama nego u pivu s niskim postotkom alkohola.
Vikend ručak: Svinjski medaljoni u sosu sa limunom
13.05.2023.•
0
Vikendom treba izaći iz okvira i počastiti se nešto drugačijim obrokom.
Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru (sveža, pripremljena i zamrznuta)
11.05.2023.•
1
U mnogim domaćinstvima piletina se smatra jednom od glavnih namirnica, pa je dobro znati da pileće meso ima visok rizik od bakterijske kontaminacije.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar