Da li je opasno polizati poklopac od čaše jogurta?

Neki metali su u malim količinama zdravi za organizam.
Da li je opasno polizati poklopac od čaše jogurta?
Foto: Pixabay
Gvožđe, na primer, treba da unosimo na redovnoj bazi, ali druge metale treba izbegavati. I zato neki ljudi veruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Da li je to tačno?
Ukratko, ne. Poližete li poklopac, ne znači da ćete konzumirati i aluminijum. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete poseći na oštru ivicu poklopca. 
Prema Nemačkom saveznom institutu za procenu rizika, aluminijum predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju. Limunska kiselina ili obična so, na primer, može se naći u jogurtima.
 
"Upravo zbog toga pakovanja su iznutra obložena", objašnjava Institut. 
 
Taj zaštitni sloj sprečava da aluminijum dospe u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posledica po zdravlje. 
 
Ipak, aluminijum može biti rizičan po drugim osnovama. 
 
To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može se pronaći u mnogim stvarima. Nedeljno ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminijuma po kilogramu telesne težine. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti. 
 
Treba biti oprezan kada koristite aluminijumsku foliju ili jednokratne aluminijumske posude. Ako u kontakt s njima dođu kisela ili slana hrana, velika količina aluminijuma može se preneti na hranu. Zato u aluminijumsku foliju ne bi trebalo umotavati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput sečenih jabuka, paradajza i sira, kao ni marinirano meso.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Kosta

    06.04.2023 16:44
    Kosta
    Nije! Ako je,onda je i Casa! Ko koga ovde...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi