Da li je opasno polizati poklopac od čaše jogurta?

Neki metali su u malim količinama zdravi za organizam.
Da li je opasno polizati poklopac od čaše jogurta?
Foto: Pixabay
Gvožđe, na primer, treba da unosimo na redovnoj bazi, ali druge metale treba izbegavati. I zato neki ljudi veruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta. Da li je to tačno?
Ukratko, ne. Poližete li poklopac, ne znači da ćete konzumirati i aluminijum. Bolje je da pritom pripazite na jezik jer se možete poseći na oštru ivicu poklopca. 
Prema Nemačkom saveznom institutu za procenu rizika, aluminijum predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju. Limunska kiselina ili obična so, na primer, može se naći u jogurtima.
 
"Upravo zbog toga pakovanja su iznutra obložena", objašnjava Institut. 
 
Taj zaštitni sloj sprečava da aluminijum dospe u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posledica po zdravlje. 
 
Ipak, aluminijum može biti rizičan po drugim osnovama. 
 
To je najčešći metal u Zemljinoj kori i može se pronaći u mnogim stvarima. Nedeljno ne bi trebalo progutati više od jednog miligrama aluminijuma po kilogramu telesne težine. Ako se hranite uobičajeno, taj limit nećete premašiti. 
 
Treba biti oprezan kada koristite aluminijumsku foliju ili jednokratne aluminijumske posude. Ako u kontakt s njima dođu kisela ili slana hrana, velika količina aluminijuma može se preneti na hranu. Zato u aluminijumsku foliju ne bi trebalo umotavati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli poput sečenih jabuka, paradajza i sira, kao ni marinirano meso.
  • Kosta

    06.04.2023 16:44
    Kosta
    Nije! Ako je,onda je i Casa! Ko koga ovde...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.