Kako su nastali čokoladni zečevi i šta predstavljaju

Uskrs je najradosniji i najveći hrišćanski praznik.
Kako su nastali čokoladni zečevi i šta predstavljaju
Foto: Pixabay
Ako se pitate šta nikako ne smemo da izostavimo sa trpeze, odgovor je jednostavan - čokoladna jaja i zečeve. 
Oni su slatki, oni su zabavni, ukusni i pre svega lepi, prenosi eurocrem.rs.
Šta je starije, čokoladni zeka ili jaje?
 
Još pre srednjeg veka, zec i jaje su bili prepoznati kao simbol proleća i plodnosti. Baš zbog toga što simbolizuju novo rađanje, nov početak i buđenje proleća, mnoge religije su prihvatile ova dva simbola kao deo tradicije i oni su već vekovima prisutni na uskršnjim dekoracijama i tokom spremanja poslastica.
 
Hrišćanstvo je tokom širenja kroz Evropu u svoja verovanja, osim onih originalnih, uvrstilo i mnoga paganska, pa je tako i jaje postalo simbol novog života i vaskrsenja. Zec je pak prihvaćen  kao simbol plodnosti i ponovnog rađanja, zbog čega je od tada redovno prisutan u svim uskršnjim pričama.
 
1680. godine se dešava spajanje zeca, jaja i Uskrsa, u jedinstvenu celinu i narativ. Tada je u Nemačkoj objavljena prva priča o Uskršnjem zecu, koji skriva jaja u vrtu. Od tada kreće verovanje da je dobro videti zeca na Uskrs i da on donosi sreću. Iz Nemačke nam takođe dolazi još jedna tradicionalna priča o zečevima koji su pred Uskrs sakrivali šarena jaja u vrtovima i onda su deca išla u lov na ta jaja. Ova tradicija se i danas poštuje, a posebno su poznate uskršnje potrage za šarenim jajima u Beloj kući, kada američki predsednici ugoste decu i sami učestvuju u ovoj igri.
 
Kada i gde je napravljen prvi čokoladni zeka?
 
Iz Nemačke se priča o Uskršnjem zecu seli u Ameriku gde su doseljenici iz centralne Evrope doneli sa sobom i svoje običaje. Potom se priča o Uskršnjem zecu komercijalizuje i on postaje poznat pod nazivom "Easter Bunny". Negde pred kraj 19. veka Robert Stroheker je u svojoj prodavnici izložio prvog čokoladnog zeca od čak 150 cm visine i privukao mnogo pažnje. Zapisano je da su baš Roberta nazvali ‘ocem čokoladnih zeka’ odnosno tvorecem ovih ogromnih čokoladnih poslastica.
 
Danas ga je, u vreme ovog praznika, moguće videti na tortama, garderobi, salvetama i različitim drugim proizvodima, koji nas mame u prodavnicama i privlače našu pažnju. Procenjuje se da godišnje bude proizvedeno neverovatnih 90 miliona čokoladnih zečeva širom sveta. A ako se pitate gde se pravi najbolja čokolada na svetu, obavezno pročitajte naš tekst na tu temu i saznajte da li su najbolje čokolade i najbolje čokoladne zeke iz iste zemlje.
 
Zašto su čokoladni zečevi šuplji?
 
Jedan od glavnih razloga zašto se čokoladne zeke prave da budu šuplje iznutra je taj što nam nikako ne može biti zgodno da zagrizemo čokoladu koja je deblja od dva, tri cm i da pritom uživamo u tome. Drugi razlog je veličina zeka, pa ih to što su šuplji iznutra čini pogodnijim da se naprave što veće figure u kojima ćemo uživati i vizuelno, ali i u ukusu preukusne čokolade.
 
Praksa da se zečevi prave na taj način postala je popularna u Americi tokom i nakon Drugog svetskog rata, zbog toga što nije bilo dovoljno kakaoa i čokolade, pa su morali da štede. Za proizvodnju šupljih zečeva je potrebno mnogo manje čokolade, nego za delove koji su punjeni ovim sastojkom, zbog čega su fabrike i radionice morale da pronađu kreativan način za nastavak proizvodnje.
Kako se čokoladni zečevi prave?
 
Da bi se napravio jedan čokoladni zeka, potrebno je da se istopljena čokolada sipa u kalup koji je u obliku zeca. Zatim se kalup protrese, kako bi izašli svi mehurići van i onda se okreće sa jedne na drugu stranu kako bi se čokolada razlila i oformila tanak ali konzistentan sloj, koji će se kasnije stegnuti i činiti ljušturu čoko-zeke.
 
Nakon što se čokolada dobro ohladi, dobijena figura se može izvaditi iz kalupa i zapakovati. Male radionice sve to rade ručno, dok se u fabrikama to radi uz pomoć mašina.

Teme

Uskrs
  • Gj

    07.04.2023 10:50
    Gj
    Izmislili trgovci da uzimaju pare od ljudi koji traže utjehu u Religiji iz raznih zivotnih razloga! Ko se primi…plaća!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.