Kako bezbedno farbati i čuvati jaja za Uskrs: Gradski zavod za javno zdravlje objavio savete

Bliži se Uskrs, za mnoge najradosniji praznik i kraj dužeg perioda posta. Na trpezi će se uskoro naći raznovrsne đakonije, ali će "zvezda" svakako biti jedna namirnica - jaje.
Kako bezbedno farbati i čuvati jaja za Uskrs: Gradski zavod za javno zdravlje objavio savete
Foto: Pixabay
Konzumiraćemo ih gotovo izvesno u većim količinama nego uobičajeno, farbati i ukrašavati, koristiti u međusobnim nadmetanjima "tucanja", pa i kao dekoraciju. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti nekoliko saveta i informacija kako bi predstojeći praznik što bezbrižnije protekao, piše N1.
Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je tim povodom savete za zdravu ishranu uoči Uskrsa:
- Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.
 
- Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i sl., ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.
 
- Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete "testirati" svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.
 
- Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.
 
- Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od dva sata na sobnoj temperaturi.
 
- Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu "tvrdo kuvana" (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).
 
- Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.
 
- Pri farbanju jaja, dajte prednost prirodnim bojama, koje se "proizvode" u kućnoj radinosti od povrća, voća, začina, cvetova i drugih prirodnih izvora. Boje za jaja ne kupujte na neproverenim mestima (na ulici i sl.), jer ne znate pouzdano šta kupujete - ovakvi proizvodi mogu sadržati nedozvoljene boje ili druge aditive, kao i različite kontaminente (mikroorganizme, teške metale i sl.).
 
- Proizvodi u legalnom prometu namenjeni bojenju jaja sadrže prehrambene boje i aditive dozvoljene za upotrebu. Na deklaraciji ovih proizvoda, pored ostalog, mora biti naveden spisak sastojaka, uputstvo za upotrebu i podaci o proizvođaču.
 
- Vodite računa o higijeni u radu sa hranom - pravilno i često perite ruke, pribor i površine koje koristite - pre, u toku i nakon rada.
  • cccc

    12.04.2023 13:52
    Vaskrs!!! Prošli vikend je bio Uskrs.
  • Gaius Iulius

    10.04.2023 08:59
    Tzv.repriza?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.