VIDEO: Da li ste znali da postoji kečap od banane? To je sastavni deo filipinske kuhinje

Upoznajte kečap od banane - zanimljivu varijantu klasičnog sosa koja potiče s dalekih Filipina.
Ovaj neobični premaz priprema se od banana, šećera, sirćeta i raznih začina i ukusna je kombinacija slatkog i kiselkastog. Možda vam se na prvi pogled ne čini kao premaz koji biste stavili na svoj hamburger ili u njega umočili pomfrit, ali ovaj neobičan delikates krije priču vrednu upoznavanja. 
Kako je nastao?
Kečap od banane nastao je na Filipinima za vreme Drugog svetskog rata, kada su zalihe paradajza bile oskudne, ali je banana bilo u izobilju. Ovaj nekonvencionalni prehrambeni proizvod prva je osmislila filipinska prehrambena tehnološkinja Marija Orosa. Uprkos skromnim počecima, ovaj je premaz postao temeljni deo filipinske kuhinje i našao primenu u mnogim tradicionalnim jelima. 
 
 
Kakvog je ukusa?
 
Kada pomislite na sos od banane, možda će vam prva misao biti da je reč o slatkom dezertnom prelivu. Međutim, iznenadiće vas saznanje da kečap od banane nimalo ne podseća na ukus banane. Mnogi ga opisuju kao voćniju i slađu verziju tradicionalnog kečapa.
 
Njegova jedinstvena aroma pruža dobru ravnotežu između slatkog i kiselkastog, nudeći vašim jela jednu sasvim novu dimenziju. Dominira slatkoća, balansirana s blago pikantnom notom koja podseća na klasični kečap. Upravo ta kombinacija čini ga zanimljivim dodatkom raznim jelima, od roštilja i pomfrita, preko omleta i hot dogova, sve do mesnih umaka, variva i gulaša.
 
Kako se priprema?
 
Sastojci za kečap od banane su jednostavni i lako dostupni. Osnova ovog umaka, kako mu i ime govori, jesu banane koje se kombinuju sa smeđim šećerom i raznim začinima. Ipak, da bi se dobila prepoznatljiva crvena boja kečapa, često se dodaju i razne boje. Naime, prirodna boja kečapa od banane je smeđa.
 
 
Recept za kečap od banane može se prilagoditi ličnim preferencijama. Osnovni sastojci uključuju banane, koncentrat paradajza, alkoholno sirće, beli luk, crni luk, šećer i so. Ukus možete dodatno obogatiti dodavanjem raznih začina, poput mlevene paprike, kumina, kurkume, ili bilo kog drugog po vašoj želji.
 
Takođe, često se u njega dodaju i ljute papričice ili pasta od čilija. Recepti za tradicionalna jela često variraju od porodice do porodice, a kečap od banane nije izuzetak. 
  • Citalac

    22.05.2023 18:28
    Nije to nista, kod nas je gusti sok od tikve poznat kao gusti sok od breskve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.