Ove namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru

U frižideru obično držimo voće i povrće. Međutim, kako tvrde stručnjaci i tu grešimo u nekim stvarima.
Ove namirnice ne bi trebalo da držite u frižideru
Foto: Pixabay
Neke kuhinjske namirnice najbolje je držati na sobnoj temperaturi. Opet, određene ne smete držati u frižideru jer će izgubiti ukus, a možda čak neće biti ni higijenski ispravne.
Voće koje ne bi trebalo držati u frižideru
 
Nikada nemojte stavljati u frižider voće koje još nije sazrelo. Bolje je da ga držite na kuhinjskom pultu. Kada sazri, većinu voća (ali ne banane ili paradajz) premestite u frižider da bi duže trajalo. Sečeno voće čuvajte u frižideru.
 
Avokado takođe ostavite na kuhinjskom pultu da sazri. Nemojte ga stavljati u frižider jer može da izgubi ukus, teksturu i boju. Kada sazri, možete ga držati u frižideru samo nekoliko dana.
Nemojte ovo povrće držati u frižideru:
 
Bundeva, patlidžan i krompir
 
I ovo povrće je najbolje čuvati van frižidera. Ovo povrće je najbolje držati u posudi za čuvanje krompira jer će sprečiti klijanje i truljenje. Sprečiće i stvaranje toksičnog solanina.
 
Paprike i krastavci
 
Ovo povrće se često čuva u frižideru. To je greška jer na taj način gube svoj ukus i kvalitet. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi. Mnogi drže kisele krastavce u frižideru iako je to bepotrebno, krastavci u tegli su već konzervisani.
 
Crni i beli luk
 
Za crni i beli luk je idealno da ih čuvate u posudi s rupicama zbog dotoka vazduha. Iseckani beli ili crni luk treba da se čuva u frižideru jer su u suprotnom podložni bakterijama.
 
Kafa, hleb i začinsko bilje
 
Niske temperature frižidera mogu promeniti ukus kafe. Zato je kafu najbolje čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.
 
Hleb će se osušiti u frižideru. Držite ga umotanog u platnenu krpu na sobnoj temperaturi u kutiji za hleb. Možete i da ga čuvate u zamrzivaču.
 
Iseckano sveže začinsko bilje držite u teglici s malo vode na sobnoj temperaturi.
Šta bi trebalo da stoji na svakoj polici frižidera?
 
Vrata su najtopliji deo frižidera. U njima možete da držite namirnice koje nisu kvarljive. 
 
Najniži deo frižidera je najhladniji. Na toj polici čuvajte sirovo meso i ribu u zatvorenim posudama.
 
Voće, povrće i zelenu salatu držite u plastičnim fiokama u frižideru jer su dizajnirane tako da održavaju vlažnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima