
Ananas se nekad iznajmljivao, a zbog bromelaina ostavlja osećaj peckanja na jeziku
Iako ga mnogi povezuju s Havajima, poreklo ananasa veže se za područje današnjeg Brazila i Paragvaja.

Foto: Pixabay
Ovo voće bilo je poznato i cenjeno među domorodačkim plemenima mnogo pre dolaska evropskih osvajača. Kada su evropski istraživači otkrili ovo sočno voće u 15. i 16. veku, brzo je postalo popularno i počelo je da se širi tropskim i suptropskim područjima širom sveta.
Danas ananas nije samo omiljeni sastojak mnogih jela i pića već i voće koje krije neke zanimljive priče.
1. Spojene bobice
Ananas doživljavamo kao jedinstven plod, ali zapravo je sastavljen od mnogo bobica koje su se tokom rasta spojile. Svaka pojedinačna ljuska na površini ananasa predstavlja jednu bobicu.
U botaničkom smislu, ananas je klasifikovan kao "višestruko" ili "kolektivno" voće. To znači da se sastoji od mnogo voćki (u ovom slučaju bobica) koje su se spojile da bi formirale jedan plod.
2. Značenje imena
Naučno ime za ananas je Ananas comosus. Ovo ime potiče iz jezika tupi, koji se govori među nekim domorodačkim narodima Brazila. U jeziku tupi ananas znači jedinstveno ili izuzetno voće. Naziv ananas koristi se u većini svetskih jezika. Međutim, na engleskom jeziku koristi se naziv pineapple, što znači borova jabuka.
3. Rast
Za razliku od većine voća, ananas raste iz sredine biljke, a ne s grana ili stabljika.
4. Sazrevanje
Ananas je jedno od voća koje ne sazreva nakon što je ubrano. Kada je ananas ubran, neće postati slađi ili mekši, poput banana ili avokada. Zato je važno ubrati ananas kada je optimalno zreo. Ako je ubran prerano, ostaće kiseo i tvrd, a ako je ubran prekasno, može postati previše mekan i početi da truli.
5. Razmnožavanje
Većina komercijalno uzgajanih ananasa nema semenke, ali u prirodnom okruženju one su ključne za reprodukciju biljke. Ako naiđete na divlje vrste ananasa ili neke starinske sorte, mogli biste pronaći tamne, male semenke unutar voća.
Iako ananas može da raste iz semenki, često se razmnožava vegetativno, odnosno kloniranjem. To znači da se delovi biljke, poput krune ili izdanka, koriste za uzgoj nove biljke.
6. Enzim bromelain
Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u razgradnji proteina. Zbog toga se često koristi u marinadama za meso kao sredstvo za omekšavanje. Ako ste ikad osetili peckanje u ustima nakon što ste jeli ananas, to je zbog bromelaina. Ovaj enzim može razgraditi proteine u ustima, uključujući one na vašim usnama i jeziku.
7. Vitamini i minerali
Ananas je bogat vitaminom C, manganom i nizom drugih vitamina i minerala, a uz to je i odličan izvor dijetalnih vlakana. Zanimljivo je da je svojim obiljem vitamina C igrao ključnu ulogu u prevenciji skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom tog vitamina. Zbog toga je ananas bio dragocen saveznik mornarima na njihovim dugim morskim ekspedicijama štiteći ih od te opasne bolesti.
8. Izloženost dimu
Zanimljivo je da biljka ananasa može biti podstaknuta na cvetanje kada je izložena dimu. Ova metoda, koja je prvi put otkrivena na Azorskim ostrvima, koristi se kako bi se podstaklo formiranje voćke na samoj biljci.
9. Simbol dobrodošlice
U kolonijalnom periodu na području današnjih Sjedinjenih Američkih Država ananas je bio cenjen kao simbol dobrodošlice. Često je korišćen kao ukras na ulaznim vratima domova ili kao središnji ukras na stolovima kada su gosti dolazili u posetu simbolišući toplinu i gostoljubivost domaćina.
10. Iznajmljivanje ananasa
U 18. veku u Evropi ananas je bio izuzetno skup i teško dostupan, što ga je činilo simbolom bogatstva i luksuza. U Engleskoj su oni koji nisu mogli da priušte pravi ananas za zabave često iznajmljivali to voće kao središnji ukras za sto.
11. Konzervirani ananas
Ananas je bio jedna od prvih vrsta voća koje je konzervirano. U 19. veku s razvojem tehnologije konzerviranja ananas je postao široko dostupan širom sveta, čime je izgubio svoj status luksuznog voća.
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Otkriven "sveti gral": Naučnici veruju da su pronašli zamenu za palmino ulje
24.09.2023.•
6
Tim škotskih istraživača veruje da je proizveo, kako kažu, "sveti gral", alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.
Ovo su najzdraviji sirevi na svetu
24.09.2023.•
2
Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi se smatrale zdravim.
Skromno italijansko jelo koje je postalo hit: Treba da imate tikvice, malo luka i palente
23.09.2023.•
3
Skromno italijansko jelo sa tikvicama, lukom i palentom postalo je viralni hit, a evo i kako možete da ga napravite.
Momirović: Voće i povrće u Srbiji zdravsteno sve ispravnije iz godine u godinu
22.09.2023.•
20
Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Momirović izjavio je da su u Srbiji voće, povrće i druge namirnice biljnog porekla veće zdravstvene ispravnosti i boljeg kvaliteta svake godine.
Nutricionistkinja: Ove namirnice izbegavajte pre spavanja
21.09.2023.•
7
Mnogi od nas uveče vole da nešto prezalogaje.
Cene pirinča na rekordnom nivou u poslednjih 15 godina
21.09.2023.•
1
Podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuju da su globalne cene pirinča na najvišem nivou u poslednjih 15 godina.
Rekordne cene maslinovog ulja, sve češće i krađe, a rešenja ni na vidiku
19.09.2023.•
1
Usled velikih suša, zemlje koje su najveći proizvođači maslinovog ulja, smanjile su zalihe.
Volite da pijete pivo? Evo kako ono utiče na zdravlje creva
18.09.2023.•
10
Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.
Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je
17.09.2023.•
0
Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta.
Kineski restoran pod istragom zbog takmičenja u jedenju knedli
17.09.2023.•
0
Restoran u Kini, koji je svoje goste izazvao da pojedu više od 100 kndeli (eng. dumplings) u zamenu za besplatan obrok, našao se na udaru vlasti.
Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
17.09.2023.•
1
Francuska vlada donela je uredbu kojom želi da spreči korišćenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Ajnštajn je svako jutro jeo pržena jaja, ali na malo drugačiji način
17.09.2023.•
2
Nobelovac i veliki fizičar Albert Ajnštajn za doručak je jeo zaslađena pržena jaja sa dodatkom meda i putera.
Počeo Oktoberfest
16.09.2023.•
0
Pivo teče i milioni ljudi hrle u glavni grad Bavarske da proslave zvanično otvaranje godišnjeg pivskog festivala Oktoberfesta.
Jedan turista umro, još 12 u bolnici zbog pokvarenih sardina
14.09.2023.•
2
Jedna osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordou u Francuskoj, nakon što su pojeli pokvarene sardine u restoranu.
VIDEO: Reka vina tekla ulicama malog portugalskog grada
12.09.2023.•
3
Vinari su mali portugalski grad Sao Lorenco do Bairo ofarbali u crveno nakon što su se dva rezervoara slučajno prosula 2,2 miliona litara crvenog vina niz mirnu ulicu.
Lista najpopularnijih pića: Šta je zajedničko Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i BiH?
10.09.2023.•
3
Stranica World of statistics objavila je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) listu najpopularnijih pića po državama.
Danas je Svetski dan gomboca: Ideja potekla iz Srbije, a obeležavaju ga 42 zemlje širom sveta
08.09.2023.•
7
Svetski dan gomboca (knedli) obeležava se danas, 8. septembra, a ova ideja je potekla baš iz Srbije.
Više vrsta keksa povlači se iz radnji u Britaniji: Na ambalaži link ka pornografskom sajtu
04.09.2023.•
3
Lidl u Velikoj Britaniji pokrenuo je kampanju povlačenja sa tržišta više vrsta keksa "Patrolne šape".
Najveća flaša viskija od 311 litara prodata za više od milion funti
03.09.2023.•
1
Vijetnamski kolekcionar postao je vlasnik najveće flaše viskija na svetu.
VIDEO Oboren svetski rekord: Ovo je najskuplji sir na svetu
03.09.2023.•
0
Nedavno je plavi španski sir Kabrales ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplji sir na svetu jer je postigao cenu od 32.000 evra za kolut od dva kilograma.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar