Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima

Francuska vlada donela je uredbu kojom želi da spreči korišćenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Gardijan", Mark Fesno, francuski ministar poljoprivrede, izjavio je kako nova uredba o proizvodima poput "veganske šunke" ili "biljnog odreska" cilja da olakša izbor kupcima i da je reč o "transparentnosti i poštenju u skladu s očekivanjima potrošača i proizvođača".
Međutim, neki vegani i organizacije za prava životinja smatraju da ovim potezom francuska vlada favorizuje mesnu industriju. Francuski poljoprivrednici i proizvođači mesa već su se dugo žalili zbog navodne zbunjenosti kupaca terminologijom vegetarijanskog "mesa".
Prema anketi iz 2020, manje od jedan odsto stanovnika Francuske se izjašnjava kao vegani, dok je sam pojam "vegan" postao kontroverzan zbog sukoba oko aktivizma protiv mesne industrije.
 
Otprilike 24 odsto Francuza izjašnjava se kao fleksitarijanci i smanjuje konzumaciju mesa. Međutim, istraživanja pokazuju da je prodaja veganskih proizvoda u francuskim trgovinama, uključujući i zamenske proizvode za meso, manja nego u susednim zemljama poput Velike Britanije.
 
Prošle godine Francuska je postala prva članica EU koja je pokušala da donese uredbu koja bi zaštitila mesne nazive od korišćenja za proizvode na biljnoj bazi. Ipak, vladin prvi pokušaj smatran je nejasnim pa je suspendovan od strane najvišeg administrativnog suda u Francuskoj. Sud je zatražio dodatne smernice od Evropskog suda pravde pre konačne odluke.
 
Međutim, ministarstvo poljoprivrede nije čekalo te smernice i pripremilo je novu uredbu, uz obrazloženje da je uzelo u obzir primedbe sudija.
 
Zabrana 21 termina
 
Francuska uredba o označavanju veganskih proizvoda donosi promene koje se odnose na proizvode proizvedene i prodate u Francuskoj. Prema novim smernicama, 21 mesni termin, kao što su "odrezak", "rebra" i "šunka", neće smeti da budu korišćeni prilikom opisivanja proizvoda na bazi proteina.
Dodatno, iako je još dozvoljeno korišćenje 120 naziva poput "kuvane šunke" i "kobasice", postoji uslov. Ti proizvodi ne smeju da sadrže više od određenog postotka biljnih proteina, koji se kreće između 0,5 i šest odsto. Ovo će u praksi značiti da će neki popularni proizvodi, kao što su veganske koktel-kobasice, morati da menjaju svoj naziv.
 
Nakon što je uredba sastavljena, poslata je Evropskoj komisiji kako bi se proverila njena usklađenost s postojećim pravilima o označavanju hrane.
 
Uredba će stupiti na snagu tek tri meseca nakon objave. 
  • Moj komentar nema

    21.09.2023 00:07
    veze sa mesnim
    terminima ali ima sa sirnim/sirnatim. Pre jedno dve tri godine kupujem čedar sir za tople sendviče za bindžovanje. KUpim navodni čedar koji se uopšte nije otopio kako treba nega je ispao kao masan karton. Odem sutradan da se požalim prodavačici da joj kažem da mi uopšte nije prodala čedar već nešto drugo. Ona mi je odgovorila da je to biljni čedar. Kažem i njoj i menadžeru da su dužni da obaveste kupce šta prodaju. Međutim menadžer mi je odgovorio da su dužni samo na isključivo pitanje kupca o proizvodu. Tako sad uvek u bilo kojoj prodavnici prvo pitam jeli t mlečni čedar, šta ću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.