Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
Francuska vlada donela je uredbu kojom želi da spreči korišćenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Gardijan", Mark Fesno, francuski ministar poljoprivrede, izjavio je kako nova uredba o proizvodima poput "veganske šunke" ili "biljnog odreska" cilja da olakša izbor kupcima i da je reč o "transparentnosti i poštenju u skladu s očekivanjima potrošača i proizvođača".
Međutim, neki vegani i organizacije za prava životinja smatraju da ovim potezom francuska vlada favorizuje mesnu industriju. Francuski poljoprivrednici i proizvođači mesa već su se dugo žalili zbog navodne zbunjenosti kupaca terminologijom vegetarijanskog "mesa".
Prema anketi iz 2020, manje od jedan odsto stanovnika Francuske se izjašnjava kao vegani, dok je sam pojam "vegan" postao kontroverzan zbog sukoba oko aktivizma protiv mesne industrije.
Otprilike 24 odsto Francuza izjašnjava se kao fleksitarijanci i smanjuje konzumaciju mesa. Međutim, istraživanja pokazuju da je prodaja veganskih proizvoda u francuskim trgovinama, uključujući i zamenske proizvode za meso, manja nego u susednim zemljama poput Velike Britanije.
Prošle godine Francuska je postala prva članica EU koja je pokušala da donese uredbu koja bi zaštitila mesne nazive od korišćenja za proizvode na biljnoj bazi. Ipak, vladin prvi pokušaj smatran je nejasnim pa je suspendovan od strane najvišeg administrativnog suda u Francuskoj. Sud je zatražio dodatne smernice od Evropskog suda pravde pre konačne odluke.
Međutim, ministarstvo poljoprivrede nije čekalo te smernice i pripremilo je novu uredbu, uz obrazloženje da je uzelo u obzir primedbe sudija.
Zabrana 21 termina
Francuska uredba o označavanju veganskih proizvoda donosi promene koje se odnose na proizvode proizvedene i prodate u Francuskoj. Prema novim smernicama, 21 mesni termin, kao što su "odrezak", "rebra" i "šunka", neće smeti da budu korišćeni prilikom opisivanja proizvoda na bazi proteina.
Dodatno, iako je još dozvoljeno korišćenje 120 naziva poput "kuvane šunke" i "kobasice", postoji uslov. Ti proizvodi ne smeju da sadrže više od određenog postotka biljnih proteina, koji se kreće između 0,5 i šest odsto. Ovo će u praksi značiti da će neki popularni proizvodi, kao što su veganske koktel-kobasice, morati da menjaju svoj naziv.
Nakon što je uredba sastavljena, poslata je Evropskoj komisiji kako bi se proverila njena usklađenost s postojećim pravilima o označavanju hrane.
Uredba će stupiti na snagu tek tri meseca nakon objave.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici: Jedenje inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasilo bi 750.000 života
02.05.2024.•
3
Konzumacija malih riba poput inćuna i sardina umesto crvenog mesa spasila bi 750.000 života do 2050. godine na globalnom nivou, kažu naučnici.
Gde je flašica vode najskuplja: U ovom evropskom gradu košta 4,5 evra
02.05.2024.•
0
Profil na mreži X pod nazivom World of Statistics objavio je listu s najskupljim flašama vode u svetu.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći tiramisu na svetu, ušao u Ginisovu knjigu rekorda
02.05.2024.•
0
Italijanski restoran u Londonu napravio je najviši tiramisu na svetu.
Ideja za "oporavak" od roštilja: Smuti od malina
01.05.2024.•
1
Nakon prvomajskih svečanosti trebalo bi preći na laganiju hranu.
EU planira novine: Hrana će u prodavnicama od 2030. izgledati drugačije
28.04.2024.•
3
Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila bar za 15 odsto, piše Dojče vele.
Ni vegetarijanci je ne mogu izbeći: Koja hrana sadrži najviše plastike?
28.04.2024.•
4
"Koliko plastike želite za večeru, gospodine? A vi, gospođo?" Iako može izgledati kao deo iz nekog satiričnog skeča, istraživanja pokazuju da je ovo i suviše blizu stvarnosti.
Piletina sa povrćem i rižom
27.04.2024.•
1
Sočna piletina sa šarenim povrćem i rižom pruža savršenu ravnotežu ukusa.
VIDEO: Kako da napravite vanilice na starinski način?
26.04.2024.•
0
Vanilice su ukusna poslastica koju mnogi vole.
VIDEO: Ako volite smoki - ovo je zdravija verzija koju možete napraviti sami
24.04.2024.•
0
Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz detinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.
VIDEO: Veganski čizburger u tortilji - Pogledajte kako se sprema
23.04.2024.•
2
Da li ste probali nešto drugačiji specijalitet - veganski čizburger u tortilji?
Predlog za ukusan ručak: Seckani pileći sendviči u roštilj sosu
22.04.2024.•
0
Predlog za ručak uvek je dobrodošao, te vam i mi donosimo jedan zanimljiv recept za seckani pileći sendvič u roštilj sosu.
Da li biste šolju kafe platili 310 evra?
21.04.2024.•
2
Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to po isto tako nesvakidašnjoj ceni.
Pravilno skladištenje ulja može produžiti njegovo trajanje: Gde je najbolje da ga držimo?
20.04.2024.•
0
Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.
Titanijum-dioksid u ukrasima za torte iz Srbije, pošiljka zadržana na granici
19.04.2024.•
5
Hrvatska je zadržala na granici pošiljku ukrasa za torte poreklom iz Srbije, objavio je RASFF - evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Sočno i brzo: Piletina sa tikvicama za ručak ili večeru
18.04.2024.•
1
Uz mirisne note belog luka i bogate arome začina, ovaj recept za kockice piletine sa tikvicama donosi jednostavno, ali ukusno jelo koje će oživeti vašu kuhinju.
Izveštaj pokazao: Nestle dodaje šećer i mleko u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
17.04.2024.•
4
Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.
Objavljena lista 10 najboljih sireva na svetu, na njoj je i jedan koji prave komšije
17.04.2024.•
2
Objavljena je lista 10 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski sajt Taste Atlas.
Gomboce uvrštene među najbolje - knedle: I, šta ćemo sad?
15.04.2024.•
26
Debata o tome da li su "gomboce" ili "knedle sa šljivama" mogla bi da dobije novu dimenziju.
Da li je bela čokolada zaista čokolada?
14.04.2024.•
2
Ako ste ljubitelj čokolade, nesumnjivo imate omiljenu poslasticu - možda ste ljubitelj tamne čokolade, mlečne ili obožavalac bele.
VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit
14.04.2024.•
1
Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.
Vinska vizija Otvorenog Balkana i ove godine na Sajmu vina u Veroni
13.04.2024.•
0
Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" predstaviće se po drugi put na prestižnom sajmu vina "Vinitaly" u Veroni od 14. do 17. aprila.
Komentari 1
Moj komentar nema
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar