Volite da pijete pivo? Evo kako ono utiče na zdravlje creva

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.
Volite da pijete pivo? Evo kako ono utiče na zdravlje creva
Foto: Pixabay

Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je takođe predmet znatiželje naučnika, piše Vitamini.hr.

Neka istraživanja otkrila su koje su to koristi koje unošenje piva ima za imuni sistem i crevni mikrobiom.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića pa zauzima drugo mesto nakon vode i čaja.
 
U drevnim sumerskim i vavilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. 
 
Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se delilo radnicima, a monasi su ga proizvodili tokom srednjeg veka.
 
Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psiho-farmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata.
 
Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno deluju s crevnom mikrobiotom i podstiču zdravlje na različite načine u telu.
 
Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim stvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tela. 
 
Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva takođe su važni aktivni spojevi koji blagotvorno deluju na crevni mikrobiom.
 
Prethodna istraživanja su se usredsredila na to kako ove bioaktivne stvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunološkoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka kao i za podsticanje proizvodnje estrogena.
 
Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podstiče zdravu imunološku funkciju.
Kada se pivo konzumira umereno, primećuje se da fenoli i druge hranjive stvari iz piva utiču na razvoj korisnih bakterija u crevima, izazivajući niz antiinflamatorni, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata.
 
Ovaj pregled istraživanja sugeriše da poboljšanja u imunološkom sistemu mogu da se pripišu interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno podstiču razvoj crevnog mikrobioma. 
 
Uprkos tome, potrebna su detaljna istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.

Teme

pivo
  • Jashim

    28.09.2023 21:20
    Ja vise imam radni staz u ispijanju piva nego u firmi sto sam radio,eee sad zakljucak s obzirom da je pivo hranjlivo i pozitivno deluje na organizam znaci da cu ziveti duze od moje babe
  • Ташоли

    19.09.2023 07:27
    Ова патеризована и крштена, са роком трајања од годину дана, сигурно не утичу позитивно на микрофчору црева.
  • Ivan

    19.09.2023 07:07
    Pivo
    Volim pivo, ali nadima i bogami raste stomak. Mada je to u neku ruku normalno s godinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.