Volite da pijete pivo? Evo kako ono utiče na zdravlje creva
Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.
Foto: Pixabay
Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je takođe predmet znatiželje naučnika, piše Vitamini.hr.
Neka istraživanja otkrila su koje su to koristi koje unošenje piva ima za imuni sistem i crevni mikrobiom.
Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića pa zauzima drugo mesto nakon vode i čaja.
U drevnim sumerskim i vavilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće.
Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se delilo radnicima, a monasi su ga proizvodili tokom srednjeg veka.
Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psiho-farmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata.
Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno deluju s crevnom mikrobiotom i podstiču zdravlje na različite načine u telu.
Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim stvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tela.
Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva takođe su važni aktivni spojevi koji blagotvorno deluju na crevni mikrobiom.
Prethodna istraživanja su se usredsredila na to kako ove bioaktivne stvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunološkoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka kao i za podsticanje proizvodnje estrogena.
Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podstiče zdravu imunološku funkciju.
Kada se pivo konzumira umereno, primećuje se da fenoli i druge hranjive stvari iz piva utiču na razvoj korisnih bakterija u crevima, izazivajući niz antiinflamatorni, antioksidativnih i imunomodulatornih efekata.
Ovaj pregled istraživanja sugeriše da poboljšanja u imunološkom sistemu mogu da se pripišu interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno podstiču razvoj crevnog mikrobioma.
Uprkos tome, potrebna su detaljna istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
0
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Komentari 10
Jashim
Ташоли
Ivan
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar