Jednostavan recept za domaću picu - za uživanje u vikendu

Vikend je konačno stigao, a šta bi moglo bolje da ga obeleži od mirisa sveže ispečene domaće pice?
 Jednostavan recept za domaću picu - za uživanje u vikendu
Foto: Pixabay
Spremite se da se upustite u kulinarsku avanturu i otkrijete kako da napravite savršenu picu kod kuće.
Sastojci za testo:
2 šolje brašna
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
3/4 šolje tople vode
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
 
Sastojci za sos:
 
1 šolja paradajz sosa
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1/2 kašičice belog luka u prahu
So i biber po ukusu
 
Sastojci za nadev:
 
1 1/2 šolje rendanog mozarela sira
1/2 šolje rendanog parmezana
Omiljeni sastojci po želji (npr. pečurke, crne masline, šunka, kulen, paprika)
 
Uputstvo:
 
Za testo:
 
U manjoj posudi, pomešajte toplu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pena.
 
U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Dodajte maslinovo ulje i aktivirani kvasac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično.
 
Prekrijte posudu sa testom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko 1 sat ili dok se testo udvostruči.
 
Za sos:
 
Pomešajte paradajz sos, origano, bosiljak, beli luk u prahu, so i biber. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
 
Zagrejte rernu na 220°C.
 
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u željeni oblik.
 
Premažite testo paradajz sosom, ostavljajući ivicu za rub korice.
 
Pospite polovinu mozzarelle sira preko sosa, dodajte ostale sastojke po želji, a zatim pospite preostalom mozzarellom i parmezanom.
 
Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir otopljen i blago rumen.
Izvadite picu iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
 
Slobodno prilagodite sastojke prema vašem ukusu i preferencijama. Uživajte u domaćoj pici!
Izvadite picu iz rerne, ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
 
Slobodno prilagodite sastojke prema vašem ukusu i preferencijama. Uživajte u domaćoj pici!
  • Zeka12

    11.11.2023 17:24
    Protip
    Staviti pleh da se greje sa rernom i potom samo prebaciti pizzu sa pek papirom na vruc pleh, dno uvek savrseno
  • Ivan

    11.11.2023 15:46
    Hehe
    Ostoja kao da sam ja pisao vas tekst.. :D
  • Ostoja

    11.11.2023 14:41
    Ostoja
    Pica je u nasem domacinstvu skoro svaki Vikend jos kada je hladno i pada kisa ili sneg…dogadjaj za sve. Supruga umesi testo sa 1,5 kg brasna i od toga izadje cetiri do pet porodicnih Pica jer ceo dan se jede kada imate decu u pubertetu. Sve sastojke navedene stavlja sem Mocarele jer ipak nema se toliko novca ali Trapist moze se naci jeftiniji koji ubacuje pred kraj pecenja. Ovo ostalo po mogucstvu i ukusu uobicajno sunka sampinjoni kulen i sl. paradajiz pire kecap Itd. Svaku Picu pece posebno na obrnutoj tepsiji i time dobija na velicini i obliku. Svi budemo siti zadovoljni i ako pretekne testa od toga urola neke slatke kiflice sa dzemom kremom orasima sta se nadje i poseceri sa prah secerom za kasnije da se osladimo i do uvece nista neostane ako nesakrijes!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.