
Vikend je savršen za čokoladnu tortu
Vikendom se možete počastiti - čokoladnom tortom.

Foto: Pixabay
Uživajte u savršenoj harmoniji čokolade i mekoće neodoljive poslastice.
Sa sočnim korama, bogatim filom od tamne čokolade i sjajnom glazurom, ovaj slatkiš će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje čokolade.
Šta vam sbe treba:
Za koru:
2 šolje brašna
1 3/4 šolje šećera
3/4 šolje kakao praha
1 1/2 kašičice praška za pecivo
1 1/2 kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
2 jaja
1 šolja mleka
1/2 šolje biljnog ulja
2 kašičice vanilin šećera
1 šolja ključale vode
Za fil:
200g tamne čokolade
1 šolja slatke pavlake
Za glazuru:
150g tamne čokolade
1/2 šolje slatke pavlake
Priprema:
Priprema kore:
Umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
Dodati ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
U posebnoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodavati suve sastojke u smesu sa jajima, uz postepeno dodavanje mleka.
Na kraju, umešati ključalu vodu. Smesa će biti prilično retka, ali to je normalno.
Smesu izliti u dve okrugle kalupe za tortu, prečnika 23 cm, koje ste prethodno namazali i posuli brašnom.
Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kore ne izađe čista.
Ostaviti kore da se potpuno ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.
Priprema fila:
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.
Postepeno dodavati otopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti.
Fil naneti na ohlađene kore.
Priprema glazure:
Otopiti tamnu čokoladu na pari.
Dodati slatku pavlaku i mešati dok se sve ne sjedini.
Preliti glazurom tortu i ostaviti da se stegne.
Posluživanje:
Ohlađenu tortu poslužite i uživajte u sočnom i čokoladnom ukusu!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Čips od povrća: Zdraviji od onog od krompira ili ne?
07.12.2023.•
0
Čips od cvekle, graška, paškanata i šargarepe često se doživljava kao zdravija varijanta u odnosu na krompirov, a proizvođači takve grickalice reklamiraju uz poruke "manje masnoća" ili "više proteina"
Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost
07.12.2023.•
1
Ako volite reš pečenu hranu, niste jedini. Mnogi vole da pojedu zagoreli komad tosta, ali stručnjaci upozoravaju da je to opasno.
Njujorški restorani moraju da označe hranu s previše šećera
07.12.2023.•
0
Svi lanci s 15 ili više restorana u Njujorku na svojim jelovnicima će morati da označe hranu i piće koji premašuju dnevne količine dodatog šećera koje preporučuje američka Agencija za hranu i lekove.
Večera tokom Ramazana ušla u listu kulturnog nasleđa čovečanstva
06.12.2023.•
0
UNESKO je danas odobrio da se u listu kulturnog nasleđa čovečanstva upiše "iftar" - večernji obrok tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.
Čaj od nane iz Hrvatske sa sastojcima iz Srbije - opasan po zdravlje
06.12.2023.•
12
Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.
SZO traži da se poveća porez na alkoholna i zaslađena pića
05.12.2023.•
2
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlasti širom sveta da povećaju poreze na alkoholna pića i slične proizvode koji trenutno nisu oporezovani, poput vina u pojedinim evropskim zemljama.
Ovo je najzdraviji doručak na svetu
03.12.2023.•
6
Den Buetner poslednjih 20 godina proučavao je navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu.
Posle 12 godina istraživanja: Utvrđena veza između mediteranske dijete i kognitivnih sposobnosti
03.12.2023.•
1
Efekti ishrane na zdravlje su uvek složeni, ali sveukupno nalazi potkrepljuju ideju da ishrana može igrati ulogu u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od kognitivnih oštećenja kako starimo.
VIDEO: Svaki grozd ovog grožđa mora da ima isti prečnik i košta i do 400 evra
03.12.2023.•
1
Rubi roman je najskuplja sorta grožđa na svetu, a dolazi iz japanske prefekture Išikava.
VIDEO: Pržena piletina Merilend servirana je putnicima na Titaniku - ovo je priča iza ovog jela
03.12.2023.•
0
Jelovnik sa Titanika nedavno je prodat na aukciji za gotovo 100.000 evra, a on nam otkriva šta su putnici prvog razreda imali priliku da jedu na ovom brodu.
Konzervansi i aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju
03.12.2023.•
2
Idealno bi bilo da sve što jedemo napravimo sami od svežih sastojaka, ali to često nije moguće.
Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
03.12.2023.•
0
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.
Obojeno suncokretovo ulje prodavali kao maslinovo
02.12.2023.•
0
U Solunu su uhapšeni otac (80) i sin (36) zbog sumnje da su prodavali prerađeno suncokretovo ulje kao maslinovo, saopšteno je iz policije.
Kroasani sa kremom - nećete im odoleti
02.12.2023.•
0
Vikned je vreme kada možemo da se prepustimo slatkim užicima.
VIDEO: Holanđani su juče stavljali palačinke na glavu - evo zašto
30.11.2023.•
5
Mnogi Holanđani juče su pekli palačinke isključivo zbog jedne neobične tradicije.
Za zimu idealna: Pileća čorbica sa povrćem
29.11.2023.•
0
Hladnoća često budi želju za toplim obrocima koji mogu da vas ugreju.
Nutricionista savetuje: Nemojte jesti (samo) banane za doručak
28.11.2023.•
3
Ako ste kao većina ujutru u žurbi, to znači da ćete doručkovati nešto što se može pojesti u pokretu.
"Prime" povučen sa tržišta Republike Srpske
27.11.2023.•
5
Republička inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod "Prime Hidration".
Ako unesete sendvič sa mesom u Australiju, a to ne prijavite - možete biti kažnjeni sa 2.000 evra
27.11.2023.•
2
Penzionerka sa Novog Zelanda ponela je sa sobom sendvič sa piletinom u Australiju, ali je zaboravila da kaže graničnoj kontroli da je sa sobom imala i meso. što ju je poprilično koštalo.
Namirnice koje nikada ne bi trebalo da se podgrevaju u mikrotalasnoj
26.11.2023.•
0
Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrevanje namirnica u mikrotalasnoj nije uvek dobra ideja.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar