Večera tokom Ramazana ušla u listu kulturnog nasleđa čovečanstva

UNESKO je danas odobrio da se u listu kulturnog nasleđa čovečanstva upiše "iftar" - večernji obrok tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.
Večera tokom Ramazana ušla u listu kulturnog nasleđa čovečanstva
Foto: Pixabay
Na predlog Azerbejdžana, Irana, Uzbekistana i Turske "iftar" se kao "nematerijalna baština" unosi u oblast "društveno-kulturne tradicije".
 
Tu odluku je doneo Međudržavni komitet UNESKO-a za očuvanje kulturne nematerijalne baštine koji je od ponedeljka na sastanku u Kasaneu, Botsvani.
"Iftar imaju muslimanske zemlje pri zalasku sunca tokom messeca Ramazana posle ispunjenja svih verskih i ceremonijalnih obreda", naveo je UNESKO.
 
Pošto obeležava prekid posta, on oblično bude u obliku okupljanja ili obroka, jača veze porodice i zajednice i promoviše uzajamnu pomoć, solidarnost i društvene razmene, navela je Organizacija UN za obrazovanje, nauku, i kulturu.
Taj običaj se prenosi unutar porodice, te se deci i mladima često poverava priprema jela za taj obrok.
 
U više muslimanskih zemalja "iftar" se može obeležiti i tako da se pojede urma, ili maslina - kako je u Turskoj, uz vodu ili čaj. Recepti za jela i kolače za taj obrok se u mnogome razlikuju od regiona do regiona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće