Šest razloga zašto treba da jedete špargle

Više puta smo čuli da treba da jedemo povrće kako bismo ostali zdravi. Dok se spanać, pasulj i brokoli često nalaze na našem meniju, špargle se često izostavljaju.
Šest razloga zašto treba da jedete špargle
Foto: Pixabay
Ipak, trebalo bismo češće da ih jedemo jer su prepune vitamina i minerala koji nude brojne zdravstvene prednosti. Nutricionistkinja i dijetetičarka Baviša Kuman navela je šest razloga zašto je konzumiranje špargli korisno za zdravlje.
 
1. Održavaju celokupno zdravlje
 
Špargle su prepune bitnih hranjivih materija, poput vitamina A, C i K i kalijuma. Ove hranjive materije igraju ključnu ulogu u održavanju celokupnog zdravlja, uključujući jačanje imuniteta.
2. Doprinose mršavljenju
 
Špargle sadrže dijetalna vlakna koja pomažu u varenju i regulaciji nivoa šećera u krvi. Vlakna takođe stvaraju osećaj sitosti, što može biti odlično za kontrolu težine. Špargle imaju relativno malo kalorija, ali pružaju bitne hranjive materije, što ih čini izvrsnim izborom za one koji žele da smršaju.
 
3. Podstiču zdravlje kože
 
Špargle su izvor antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, smanjuju rizik od hroničnih bolesti i pomažu u održavanju zdrave kože.
 
4. Korisne su za zdravlje sistema za varenje
 
Vlakna koja se nalaze u šparglama mogu pomoći u redovnom pražnjenju creva i tako pomoći u održavanju zdravlja creva, rekla je Kuman za Health Shots.
 
5. Imaju diuretsko dejstvo
 
Špargle imaju blagi diuretski efekat koji može pomoći u izbacivanju viška soli i vode iz tela. To na kraju može dovesti do nižeg krvnog pritiska.
6. Afrodizijak su
 
Špargle se takođe često povezuju s afrodizijačkim svojstvima, ali njihovo dejstvo na seksualno zdravlje nije naučno dokazan. Ideja da bi špargle mogle poboljšati seksualno performans ili libido verovatno proizlazi iz visokog udela hranjivih materija, što može doprineti opštem blagostanju i vitalnosti, objasnila je Kuman.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi