Šest namirnica koje je dobro da natopite pre kuvanja

Natapanje je tradicionalna metoda pripreme hrane koja se vekovima koristi u mnogim kulturama širom sveta.
Šest namirnica koje je dobro da natopite pre kuvanja
Foto: Pixabay
Neke namirnice zahtevaju ovu metodu pripreme kako bi bile ukusnije i pogodnije za konzumiranje.
 
Natapanje namirnica pre kuvanja ili konzumacije može imati brojne prednosti, uključujući to da će biti lakša za varenje, bolje će se apsorbovati hranjive materije i smanjiće se nivo antinutrijenata. Zbog toga je dobro znati koje je to namirnice poželjno natopiti u vodi.
Mahunarke
 
Mahunarke su glavna namirnica u mnogim dijetama. Izvrstan su izvor proteina, vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata.
 
Međutim, mahunarke sadrže i antinutrijente, poput fitinske kiseline, koja se može vezati za minerale i smanjiti njihovu apsorpciju u telu.
 
Natapanje mahunarki u vodi preko noći može pomoći u smanjenju nivoa antinutrijenata i učiniti ih lakšim za varenje. Takođe može skratiti vreme kuvanja.
 
Za natapanje mahunarki dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Ocedite vodu i isperite ih pre kuvanja.
Orašasti plodovi i semenke
 
Orašasti plodovi i semenke izvrstan su izvor zdravih masti, proteina i drugih hranjivih materija. Međutim, oni takođe sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što može otežati njihovo varenje i smanjiti apsorpciju hranjivih materija.
 
Natapanje orašastih plodova i semenki u vodi može pomoći u smanjenju nivoa ovih antinutrijenata i učiniti ih lakšim za varenje. Za natapanje orašastih plodova i semenki dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje šest do osam sati. Ocedite vodu i osušite orašaste plodove pre konzumacije.
 
Cele žitarice
 
Cele žitarice izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala. Međutim, zbog fitinske kiseline smanjuje se apsorpcija hranjivih materija i čini ih teškim za varenje. Poput mahunarki, za natapanje celih žitarica je najpre potrebno da ih dobro isperete, a potom potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Na kraju ih ocedite i isperite pre kuvanja.
 
Ovas
 
Ovas je izvrstan izvor vlakana i drugih nutrijenata. Međutim, on takođe sadrže fitinsku kiselinu, koje ćete se rešiti tako što ćete ga potopiti u vodu najmanje osam sati, a onda dobro isprati pre kuvanja.
 
Pirinač
 
Pirinač je jedna od osnovnih namirnica u mnogim kulturama širom sveta. Međutim, kao i ostale navedene namirnice sadrži fitinsku kiselinu. Zbog toga ostavljanje pirinča u vodi može pomoći u smanjenju nivoa ove kiseline. Pirinač treba dobro isprati, a onda potopiti u vodu najmanje 30 minuta. Nakon toga ga ocedite i ponovo isperite.
Kinoa
 
Kinoa je namirnica koja je bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Međutim, sadrži saponine koji mogu uzrokovati probleme sa varenjem i smanjiti apsorpciju hranjivih materija. Potapanje kinoe u vodi može pomoći u smanjenju nivoa saponina i učiniti je lakšom za varenje. Za natapanje kinoe, prvo je dobro isperite, a zatim potopite u vodu najmanje 30 minuta. Ocedite vodu i isperite pre kuvanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.