Šest namirnica koje je dobro da natopite pre kuvanja

Natapanje je tradicionalna metoda pripreme hrane koja se vekovima koristi u mnogim kulturama širom sveta.
Šest namirnica koje je dobro da natopite pre kuvanja
Foto: Pixabay
Neke namirnice zahtevaju ovu metodu pripreme kako bi bile ukusnije i pogodnije za konzumiranje.
 
Natapanje namirnica pre kuvanja ili konzumacije može imati brojne prednosti, uključujući to da će biti lakša za varenje, bolje će se apsorbovati hranjive materije i smanjiće se nivo antinutrijenata. Zbog toga je dobro znati koje je to namirnice poželjno natopiti u vodi.
Mahunarke
 
Mahunarke su glavna namirnica u mnogim dijetama. Izvrstan su izvor proteina, vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata.
 
Međutim, mahunarke sadrže i antinutrijente, poput fitinske kiseline, koja se može vezati za minerale i smanjiti njihovu apsorpciju u telu.
 
Natapanje mahunarki u vodi preko noći može pomoći u smanjenju nivoa antinutrijenata i učiniti ih lakšim za varenje. Takođe može skratiti vreme kuvanja.
 
Za natapanje mahunarki dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Ocedite vodu i isperite ih pre kuvanja.
Orašasti plodovi i semenke
 
Orašasti plodovi i semenke izvrstan su izvor zdravih masti, proteina i drugih hranjivih materija. Međutim, oni takođe sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što može otežati njihovo varenje i smanjiti apsorpciju hranjivih materija.
 
Natapanje orašastih plodova i semenki u vodi može pomoći u smanjenju nivoa ovih antinutrijenata i učiniti ih lakšim za varenje. Za natapanje orašastih plodova i semenki dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje šest do osam sati. Ocedite vodu i osušite orašaste plodove pre konzumacije.
 
Cele žitarice
 
Cele žitarice izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala. Međutim, zbog fitinske kiseline smanjuje se apsorpcija hranjivih materija i čini ih teškim za varenje. Poput mahunarki, za natapanje celih žitarica je najpre potrebno da ih dobro isperete, a potom potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Na kraju ih ocedite i isperite pre kuvanja.
 
Ovas
 
Ovas je izvrstan izvor vlakana i drugih nutrijenata. Međutim, on takođe sadrže fitinsku kiselinu, koje ćete se rešiti tako što ćete ga potopiti u vodu najmanje osam sati, a onda dobro isprati pre kuvanja.
 
Pirinač
 
Pirinač je jedna od osnovnih namirnica u mnogim kulturama širom sveta. Međutim, kao i ostale navedene namirnice sadrži fitinsku kiselinu. Zbog toga ostavljanje pirinča u vodi može pomoći u smanjenju nivoa ove kiseline. Pirinač treba dobro isprati, a onda potopiti u vodu najmanje 30 minuta. Nakon toga ga ocedite i ponovo isperite.
Kinoa
 
Kinoa je namirnica koja je bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Međutim, sadrži saponine koji mogu uzrokovati probleme sa varenjem i smanjiti apsorpciju hranjivih materija. Potapanje kinoe u vodi može pomoći u smanjenju nivoa saponina i učiniti je lakšom za varenje. Za natapanje kinoe, prvo je dobro isperite, a zatim potopite u vodu najmanje 30 minuta. Ocedite vodu i isperite pre kuvanja.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.