Jogurt efikasan u smanjenju stresa

Istraživači Medicinskog fakulteta u Virdžiniji otkrili su da Lactobacillus - bakterija pronađena u jogurtu, kao i u fermentisanoj hrani može pomoći telu u upravljanju stresom i sprečiti depresiju.
Jogurt efikasan u smanjenju stresa
Foto: Pixabay
Naša tela naseljena su hiljadama mikroorganizama koji se zajednički nazivaju mikrobiota i ključni su za naše zdravlje i dobrostanje, a naša creva nisu izuzetak.
 
Takođe postoji interes i za to kako mikroorganizmi u crevima mogu da utiču na mentalno zdravlje.
Tim iz Virdžinije rekao je da poremećaji mikrobiote - bilo da su uzrokovani bolestima, lošom ishranom ili drugim uzrocima, doprinose mnogim bolestima, pa čak i pomažu širenju raka. To znači da naučnici sada sve više gledaju na creva kao na sredstvo za borbu protiv bolesti i poboljšanje zdravlja.
 
Dr Goltier i njegov tim pokušali su da odvoje Lactobacillus od drugih mikroorganizama u crevima kako bi odredili njegovu ulogu. Nova istraživanja sada pokušavaju da shvate kako.
Tim je koristio miševe koji su imali ili nisu imali Lactobacillus u crevima. Sprovodeći testove ponašanja otkrili su da miševi koji nisu imali bakteriju pokazuju više znakova anksioznosti i depresije.
 
"Naša istraživanja mogla bi otvoriti put prema otkrivanju prekopotrebnih terapeutika za anksioznost i depresiju", rekao je Dr Goltier.
 
Iako rezultati ne pokazuju nužno da konzumiranje jogurta može pomoći ljudima u upravljanju anksioznošću ili prevladavanju depresije, sugerišu da bi bakterije pronađene u ovoj namirnici mogle koristiti kao alat za upravljanje mentalnim zdravljem u budućnosti.
  • Anonimys

    01.03.2024 21:04
    piti Kefir umesto jogurta U jogurtu ništa nema ,Mi smo naučeni na jogurt ne i Kefir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.