Zabranili slatkiš koji vole mnoga deca: Može izazvati rak

Neke indijske države su zabranile prodaju šećerne vune zbog straha da omiljena dečija poslastica izaziva rak, piše BBC.
Zabranili slatkiš koji vole mnoga deca: Može izazvati rak
Foto: Pixabay
Prošle nedelje indijska država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što je u uzorcima poslatim na testiranje potvrđena prisutnost rodamina-B, supstance koja izaziva rak.
 
Ranije ovog meseca savezna teritorija Pondišeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njegove uzorke.
Šećerna vuna, koju u Indiji zbog izgleda nazivaju i "buddi-ka-baal" ("kosa starice"), popularna je među decom širom sveta.
 
Uvek može da se kupi u zabavnim parkovima i na sajmovima, a deca je vole zbog lepljive teksture koja se topi u ustima.
 
Međutim, neki indijski zvaničnici kažu da je slatkiš opasniji nego što se čini.
P. Satiš Kumar, službenik za bezbednost hrane u gradu Čenaj u Tamil Naduu, rekao je za "Indijan ekspres" da rodamin-B u šećernoj vuni "može da dovede do raka i da utiče na sve organe u telu".
 
Njegov tim pregledao je prošle nedelje ponudu prodavaca slatkiša na plaži u gradu i ustanovio da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavci, a ne registrovane fabrike.
 
Nekoliko dana kasnije vlada je objavila zabranu prodaje šećerne vune nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost hemijskog spoja rodamina-B. Hemikalija šećernoj vuni daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.
 
Studije su pokazale da hemikalija može da poveća rizik od raka, a Evropa i Kalifornija zabranile su njenu upotrebu kao boje za hranu.
Ministar zdravstva Ma Subramanijan rekao je u izjavi da je korišćenje rodamina-B u "pakovanju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane na venčanjima i drugim javnim događajima bilo kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane i Zakonu o standardima iz 2006".
 
Nakon Tamil Nadua, i susedna država Andra Pradeš takođe je počela da testira uzorke slatkiša kako bi proverila prisutnost kancerogene hemikalije.
 
A ranije ove nedelje novine "Nju Indija ekspres" izvestile su da se zvaničnici za sigurnost hrane u Delhiju takođe zalažu za zabranu šećerne vune.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.