VIDEO Kafa s jajima? Tako je piju Skandinavci i Vijetnamci

Jaja su skoro nezaobilazna namirnica u svakoj kuhinji.
VIDEO Kafa s jajima? Tako je piju Skandinavci i Vijetnamci
Foto: Pixabay
Ipak, neki jaja stavljaju u kafu kako bi bila kremastija i punijeg ukusa. Najpoznatije kafe s jajima su skandinavska i vijetnamska, u nastavku sledi nekoliko reči o svakoj.
 
Skandinavska kafa s jajetom
 
Kafa s jajima u skandinavskom stilu uglavnom je poznata na srednjem zapadu SAD-a, i obično ne priprema izvan ovog dela zemlje. Prema legendi, ovaj način pripreme kafe nastao je na putu iz Švedske u Ameriku u kasnim 1800-im. To je postala neka vrsta tradicije za luteranska crkvena okupljanja skandinavskih Amerikanaca na Srednjem zapadu, koja se ponekad naziva i "kafa u crkvenom podrumu".
U poređenju s vijetnamskom kafom s jajima, skandinavska kafa za pripremu koristi celo jaje, a ne samo žumance. Takođe se meša u procesu pravljenja kafe umesto da se izlije tek kasnije na vrh.
Kako je napraviti? 
 
Pomešajte mlevenu kafu, malo vode i celo jaje s ljuskom. Ubacite u lonac s vodom, a kad prokuva, ugasite vatru i ostavite nekoliko minuta, procedite, pa onda poslužite.
 
 
Vijetnamska kafa s jajetom
 
Vijetnamska kafa s jajima, ili ca phe trung, tradicionalno se priprema sa žumancima, šećerom, kondenzovanim mlekom i kafom. Priprema se kod kuće, ali i poslužuje u kafićima širom Vijetnama. Legenda kaže da je nakon Vijetnamskog rata zbog trgovačkog embarga vladala nestašica svežeg mleka, a kao zamena korišćeno je umućeno žumance.
 
Budući da se vijetnamska kafa od jaja priprema od žumanaca i kondenzovanog mleka koje se može kupiti i kod nas (u konzervi je, viskozno i često zaslađeno, potpuno drugačije od običnog mleka - što teksturom, što ukusom), često se povezuje s ukusom sličnim likeru od jaja.
Kako je napraviti? 
 
Napitak se priprema mućenjem žumanaca sa zaslađenim kondenzovanim mlekom oko 10 minuta dok ne nastane prozračna i kremasta smesa. U šalju sipajte pola šoljice crne kafe, a zatim na to istu količinu penaste smese jaja i mleka. Za vegansku varijantu koristi se kokosovo mleko.
 
  • A3

    15.03.2024 06:58
    Može i šlag
    Kafa sa rasolom, belim lukom i cveklom je još bolja.
  • Lucifer

    05.03.2024 09:38
    Kafa s jajetom, a onda trka s vremenom do WCa. Život na ivici, nema šta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.