Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu

Grupa naučnika i veterinara upozorila je da francuska potražnja za žabljim batacima uništava prirodu i preti vodozemcima u Aziji i jugoistočnoj Evropi.
Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu
Foto: Pixabay
Više od 500 stručnjaka iz istraživačkih, veterinarskih i konzervatorskih grupa pozvalo je francuskog predsednika Emanuela Makrona da zabrani preteranu prodaju žaba i omogući bolju zaštitu vrstama kojima se najviše trguje.
 
Godišnje se u EU uveze između 80 i 200 miliona žaba, od kojih se većina konzumira u Francuskoj. Većina dolazi iz divljih populacija u Indoneziji, Turskoj i Albaniji, kao i s farmi u Vijetnamu, prema studiji dve neprofitne organizacije za očuvanje, "Robin des Bois" i "Pro Wildlife", koje su obradile peticiju.
"Ova praksa uopšte nije u skladu sa strategijom EU-a za divlje životinje. To je apsurdno: prirodne populacije žaba u Evropi zaštićene su zakonom EU. Međutim, još se toleriše izlov miliona životinja u drugim zemljama - iako preti tamošnjoj populaciji žaba. Najveći potrošač je Francuska", rekla je Sandra Alter, direktorka u Pro Wildlifeu.
 
Više žabljih bataka, često prženih u testu ili dinstanih s belim lukom i peršunom, konzumira se u Francuskoj nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU. Naučnici kažu da bi Francuska trebalo da nastoji da osigura globalnu zaštitu za ranjive vrste žaba prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (Cites), koja nastoji da zaustavi ilegalnu trgovinu biljkama i životinjama.
Grupa od četrdeset i šest ekoloških nevladinih organizacija podnela je sličan zahtev francuskom Ministarstvu životne sredine u februaru.
 
Studije pokazuju da neke vrste žaba pate. Prema pismu upućenom Makronu, rečna žaba (Limnonectes macrodon) je očito nestala iz komercijalnog uvoza u Francusku, dok su dve češće vrste - Fejervarya cancrivora i Fejervarya limnocharis - već dugi niz godina u opadanju zbog intenzivne prodaje.
 
Žabe takođe igraju važnu ulogu u ekosistemima i na farmama. Žabe mogu poboljšati kvalitet vode u ribnjacima, a mogu pomoći i poljoprivrednicima da koriste manje pesticida. Takođe bi mogle pomoći u suzbijanju zaraznih bolesti hraneći se komarcima.
  • Klokan

    12.03.2024 20:29
    I onda Italijane zovemo "žabarima"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.