Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu

Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
Foto: Pixabay
Na stranici Siciliangirl.com objavljen je odličan recept kako pravilno kuvati testeninu, a rešena je i misterija da li u vodu treba dodati ulje.
 
Za početak, potrebno je mnogo vode, što znači pet do šest litara za pola kilograma testenine.
"Ako ne koristite dovoljno vode, testenina će postati gumena jer njeni prirodni skrobovi nisu pravilno razređeni. Dodavanje soli je obavezno. Voda u kojoj se kuva pasta treba da bude slana kao more", otkrila je italijanska ekspertkinja za hranu Ketrin.
 
Nakon što voda provri se dodaje so, a zatim se dodaje testenina. Sve to treba mešati minut-dva. Sada dolazimo do ključnog trenutka kada bi mnogi dodali maslinovo ulje u vodu, ali ona kaže da to ne treba činiti.
"Nemojte dodavati ulje! Umesto toga, promešajte testeninu odmah nakon što je stavite u ključalu vodu, kako biste sprečili da se zalepi za dno tiganja i jedno za drugo. Dodavanje ulja samo će obložiti testeninu i sos se neće dobro zalepiti za nju", upozorila je ona.
 
Čuvena američka kuvarica istarskih korena, specijalizovana za italijansku i italijansko-američku kuhinju, Lidija Bastijanič, takođe je poručila da se nipošto ne dodaje ulje u vodu.
 
Ona je objasnila da dodavanje ulja u vodu može učiniti testeninu lepljivom, jer će se ulje odvojiti od nje tokom kuvanja. Osim toga, prilikom ceđenja, ulje će se isprati i sa sobom poneti sav skrob.
 
"Povremeno mešanje testenine pomoći će da se ne zalepi", otkrila je Lidija.
 
Mnogima vreme kuvanja testenine zadaje glavobolju, a najbolje je da se ne prati vreme koje je naznačeno na pakovanju testenine, već se mora probati, prenosi Net.hr. Ako je mekana i ne deluje sirova, ali je i dalje čvrsta, odnosno "al dente" – gotovo je.
Poznati italijanski kuvari kažu da testeninu ne treba ispirati vodom, jer ćete tako ukloniti skrob iz nje, a onda neće upijati sos koji ste skuvali.
 
Dakle, samo dobro procedite i dodajte u činiju sa sosom, dobro promešajte i to je to.
  • Д

    16.03.2024 17:00
    У последње време то је паста, паста је Панол или за ципеле или за зубе. Ово је тестенина. Таљателе су широки резанци, рецимо. Савршени за тесто са маком.
  • Ovosadski

    16.03.2024 16:05
    Špagete i testeninu generalno ni ne kuvam na vatri, svega prvih par minuta. Nakon toga je skinem s vatre i ostavim u poklopljenom loncu određeno vreme u zavisnosti od tipa testine i nema greške, uvek al dente.
  • milicica

    16.03.2024 14:52
    i umrecu
    sa "saznanjem" da nista u zivotu nisam dobro uradila ni kuvala ni zdravo se hranila, lecila, spavala a eto ostarila nesveznajuca. Sest litara vode e pa vecu glupost ne cuh.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti