Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Foto: Pixabay
Uprkos sve većem broju vegetarijanaca i vegana poslednjih godina, ona tvrdi da bi odricanje od mesa moglo biti štetno za mentalno zdravlje.
"Mozgu je potrebno meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je ptorebno i meso", izjavila je za KIRO News Radio.
Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na udeo proteina.
"Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka", navela je ona.
Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.
Napomenula je da je meso "jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku pa je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina".
Ove hranjive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, holin, gvožđe i jod.
Vitamin B12, na primer, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i kiseonikom bogate DNK. Međutim, takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a nizak nivo serotonina povezan je s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.
Jedna studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao povećati rizik od moždanog udara. Njegova odsutnost inhibira uklanjanje proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar, piše "Dejli mejl".
Odraslim osobama je potrebno oko 2,4 mg vitamina B12 dnevno kako bi normalno funkcionisale, kažu podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Komentari 2
lajavko
Osim toga, ishrana je vremenom postala političko pitanje: desničari obožavaju meso, levičari ne. Isto kao priča s ekologijom, abortusom, migrantima... U skladu sa političkim opredeljenjem medija, biće objavljeni tekstovi koji podržavaju odgovarajuću stranu. U tom kontekstu, ne razumem potrebu 021 da redovno deli ovakve tekstove, jer su barem načelno jedan od retkih preostalih medija u Srbiji koji nisu potpali pod populističku retoriku.
w/e
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar