Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso

Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
Foto: Pixabay
Uprkos sve većem broju vegetarijanaca i vegana poslednjih godina, ona tvrdi da bi odricanje od mesa moglo biti štetno za mentalno zdravlje.
 
"Mozgu je potrebno meso. Čujemo da je meso opasno za celokupno zdravlje, uključujući mozak. Biljke zaista hrane i štite mozak, ali istina je da nam je ptorebno i meso", izjavila je za KIRO News Radio.
Dr Ede kaže da se važnost mesa ne odnosi samo na udeo proteina.
 
"Puno su važniji svi ostali nutrijenti koji se nalaze u mesu. Možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima drugim namirnicama koje se nalaze u vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ali mnoge druge bitne hranjive materije teško je, ponekad i nemoguće, dobiti iz biljaka", navela je ona.
Proteini se sastoje od hemikalija zvanih aminokiseline koje grade i popravljaju mišiće i kosti. Iako su životinjski proizvodi poput jaja, mesa, sira i grčkog jogurta bogati proteinima, oni se takođe mogu naći u veganskim opcijama poput sočiva i brokolija.
 
Napomenula je da je meso "jedina hrana koja sadrži sve hranjive materije koje su nam potrebne u pravom obliku pa je takođe najsigurnija hrana za nivo šećera u krvi i insulina".
 
Ove hranjive materije uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, holin, gvožđe i jod.
 
Vitamin B12, na primer, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i kiseonikom bogate DNK. Međutim, takođe je povezan s regulacijom serotonina koji podiže raspoloženje, a nizak nivo serotonina povezan je s povećanim rizikom od depresije i anksioznosti.
Jedna studija iz 2019. navodi da bi nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, mogao povećati rizik od moždanog udara. Njegova odsutnost inhibira uklanjanje proteina iz krvotoka, što dovodi do upale, što zauzvrat povećava verovatnoću oštećenja krvnih sudova. Ovo je ključni faktor rizika za moždani udar, piše "Dejli mejl".
 
Odraslim osobama je potrebno oko 2,4 mg vitamina B12 dnevno kako bi normalno funkcionisale, kažu podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Teme

meso
  • lajavko

    20.03.2024 09:45
    Daily Mail - čuveni izvor pouzdanih informacija. Nešto slično Informeru.
    Osim toga, ishrana je vremenom postala političko pitanje: desničari obožavaju meso, levičari ne. Isto kao priča s ekologijom, abortusom, migrantima... U skladu sa političkim opredeljenjem medija, biće objavljeni tekstovi koji podržavaju odgovarajuću stranu. U tom kontekstu, ne razumem potrebu 021 da redovno deli ovakve tekstove, jer su barem načelno jedan od retkih preostalih medija u Srbiji koji nisu potpali pod populističku retoriku.
  • w/e

    17.03.2024 12:40
    cool
    Podsetnik da B12 ne postoji u biljkama, kao ni brojni drugi mikronutrijenti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.