Testenina ili pirinač: Šta je zdravije?
Poznato je da testenina daje aktivnim pojedincima energiju da izdrže svaki napor, ali da li je zaista bolja od pirinča?
Foto: Pixabay
Ugljeni hidrati kao što su pirinač i testenine su važni izvori hranljivih materija bez obzira da li sadrže cela zrna, kaže nutricionista Natali Rizo.
Bez obzira na vrstu testenina, poznato je da ova namirnica pomaže sportistima u izdržljivosti upravo zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedna porcija testenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata, a one napravljene od celih zrna imaju više vlakana i lakše se vare od testenina koje nisu.
Ali svaka testenina koju pojede i dalje sadrži oko osam grama proteina po porciji, prenosi Krstarica.
Testenina je tehnički više obrađen proizvod od pirinča, koji je celo zrno.
Testenina može da bude zdrava
Kada govorimo o prerađenoj hrani, mislimo na zaslađena pića i hranu punu šećera koja negativno utiče na zdravlje i može izazvati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, pokazuju rezultati studije iz 2020. godine objavljene u časopisu "Nutrients".
Ali obrađena testenina se ne razlikuje od hleba i može biti zdrava. U hleb se dodaju i šećeri i razni aditivi. Testenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, kaže Rizo.
Testenina može biti malo lakša za pripremu od pirinča, osim ako ne koristite taj instant pirinač. Poslednjih godina proizvođači su počeli da prave testeninu od drugih namirnica, poput sočiva, leblebija i graška.
Takva testenina sadrži više hranljivih materija, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.
Pirinač za one koji izbegavaju gluten
Iz Rizi nepoznatih razloga, ljudi češće posežu za pirinčem jer žele malo zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna odakle dolazi tvrdnja da je pirinač zdraviji od testenine.
"Pirinač se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijim", kaže on. Jedna mala porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljenih hidrata i tu je razlika vidljiva.
U poređenju sa testeninom, pirinač – integralni ili beli – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima dva grama, testenina ima osam. Sadrži jedan gram vlakana, a testenina ima dva i po.
Pirinač sadrži vitamine i minerale koje testenina nema, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, cink, ali to su male količine. Za one koji izbegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Naučnici napravili "zlatnu" salatu: Rešava problem nedostatka jednog vitamina
08.10.2024.•
2
Španski genetičari petostruko povećali količinu vitamina A i konstruisali specijalnu "zlatnu" salatu koja je neophodna za funkcionisanje imunog sistema, vid, pravilan rast i razvoj.
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
4
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
02.10.2024.•
2
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
7
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Nakon podizanja cena u julu: Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja godine
29.09.2024.•
0
Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda.
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
28.09.2024.•
4
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
27.09.2024.•
2
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Šta kada hrani ističe rok: Koja je razlika između "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do"
24.09.2024.•
1
Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.
Bezalkoholno pivo sve popularnije, pa i na Oktoberfestu
24.09.2024.•
2
Bezalkoholno pivo poslednjih godina postaje sve popularnije kako se potrošnja piva smanjuje.
Cena kafe raste zbog dugotrajne suše u Brazilu i Vijetnamu
22.09.2024.•
0
S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.
VIDEO: Kako se pravilno čuva sir u frižideru nakon što ga otvorite?
22.09.2024.•
1
Bilo da ga dodajete u sendvič ili rendan na testenini, tvrdi sir je namirnica koja se nalazi u gotovo svim domaćinstvima, ali ne znaju svi kako da ga pravilno čuvaju da bi što duže ostao svež.
Oktoberfest: Sve više veganske hrane i "zelenih" inovacija
22.09.2024.•
4
Pivo je veganski proizvod, ali na čuvenom minhenskom veselju sve je više i veganske hrane. Oktoberfest se menja u skladu sa vremenom pa je tako više zelene energije i motri se na reciklažu.
Tortilje sa tikvicama i sirom - odlične su za bilo koji obrok
21.09.2024.•
0
Tortilje sa tikvicama su savršen izbor za svaki obrok - možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.
Kako da napravite domaći kečap
20.09.2024.•
1
Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.
Komentari 2
w/e
MaryPoppins
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar