"Savršena oluja": Cena kafe raste i zbog najsmrdljivijeg voća na svetu
Platiti za šoljicu kafe pet funti (5,9 evra) u Londonu ili sedam dolara (6,3 evra) u Njujorku može sada biti nezamislivo, ali bi to uskoro mogla biti stvarnost.
Foto: Pixabay
Razlog je "savršena oluja" ekonomskih i ekoloških faktora u regionima gde se gaji najviše kafe, piše danas BBC.
"Cena sirove kafe u svetu je sada na istorijski visokom nivou", kaže analitičarka Džudi Gejns, a uzrok je kombinacija problematičnog stanja useva, tržišnih sila, potrošenih zaliha i najsmrdljivijeg voća na svetu.
Neobičan mraz je 2021. godine uništio useve kafe u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču "arabike", koja se obično koristi u kafeima.
Zato su se kupci okrenuli zemljama poput Vijetnama, primarnog proizvođača vrste "robusta" koji se obično koristi u instant mešavinama.
Ali tamošnji poljoprivrednici su se suočili sa najvećom sušom za skoro deset godina i zato, kao i radi veće zarade, okrenuli se uzgajanju smrdljivog žutog voća - "durijana". Zbog smrada je zabranjeno u javnom prevozu na Tajlandu, u Japanu, Singapuru i Hong Kongu, ali je veoma popularno u Kini. Tamo se udeo vijetnamskog "durijana" skoro udvostručio 2023. i 2024. godine, a Vijetnamcima je pet puta unosniji od kafe.
Kako su Vijetnamci preplavili Kinu "durijanom", izvoz kafe "robusta" iz Vijetnama je u junu bio 50 odsto onoga što je bio u junu 2023. i zalihe te sorte su "skoro iscrpljene", navodi Međunarodna organizacija za kafu.
Izvoznici "robuste" u Kolumbiji, Etiopiji, Peruu i Ugandi su pojačali rad, ali kafe i dalje nema dovoljno da bi se poboljšalo stanje na zategnutom tržištu.
Zato su cene sirove "robuste" i "arabike" sada na skoro rekordno visokim nivoima, a to utiče i na cenu svake šoljice kafe.
Britanski veletrgovac Pol Armstrong očekuje da bi se ljubitelji kafe uskoro mogli suočiti sa "ludom perspektivom" da šoljica u Velikoj Britaniji košta i više od pet funti.
Armstrong koji vodi firmu "Carrara Coffee Roasters", uvozi kafu iz Južne Amerike i Azije, prži i šalju u kafee širom Velike Britanije.
On je rekao da je nedavno povećao cene, ali kaže da nabavne i dalje rastu.
Naveo je da će neki od kafea sa kojima njegovi ugovori ističu narednih meseci, uskoro morati da odluče da li će veće troškove prebaciti na svoje mušterije.
Grafikoni pokazuju da se cena sirove kafe na berzama u Londonu za "robustu" i Njujorku za "arabiku" porasla čak pet puta od januara 2016. do početka septembra ove godine.
Ne samo šoljica kafe u kafeima, nego će i instant kafa, kafa u prodavnicama, svuda i dalje rasti, očekuje Armstrong.
Podaci iz industrije kafe pokazuju da visoka tržišna cena sirove kafe ne mora nužno dovesti do viših maloprodajnih cena.
Felipe Bareto Kroče, izvršni direktor firme "FAFCoffees" u Brazilu, slaže se da su cene kafe porasle, ali tvrdi da je to "uglavnom zbog inflatornih troškova uopšte", kao što su najam lokala i rad, a ne zbog same cene sirove kafe.
Firma "Consultancy Allegra Strategies" procenjuje da sirova kafa sa manje od 10 odsto učestvuje u ceni šoljice kafe u kafeu.
Kroče smatra da je kafa i dalje veoma jeftina ako se kuva kod kuće, iako je to ipak luksuzna roba.
On takođe kaže da poskupljenje sirove kafe nižeg kvaliteta znači da se sada više isplati kafa visokog kvaliteta kao komparativno bolja vrednost.
"Ako odete u specijalizovani kafe u Londonu i uzmete neku posebnu kafu, razlika u ceni te kafe i obične kafe u masovnim lancima kafea mnogo je manja nego što je bila", naveo je Kroče.
Rekao je da će predstojeća prolećna berba u Brazilu koji proizvodi trećinu svetske kafe, biti ključna za cene, ali da to zavisi od kiše.
Objasnio je da "svi gledaju u nebo, jer ako kiše bude sada, biljke bi trebalo da budu dovoljno zdrave i da obilno cvetaju, ali ako kiša stigne u oktobru, rod će sledeće godine opasti i stres na tržištu će se nastaviti".
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Ponovo pokrenuta proizvodnja "Plazme", ali u smanjenom obimu
15.11.2024.•
16
Kompanija "Bambi" saopštila je večeras da je u fabrici u Požarevcu u smanjenom kapacitetu započela proizvodnju keksa "Plazma", nakon požara koji se u junu dogodio u tom pogonu.
"Chef" iz Novog Sada vam otkriva tajnu hrskavih krompirića
14.11.2024.•
0
Hrskavi krompirići su omiljena poslastica mnogih ljudi, a koja je tajna u dobijanju hrskave teksture, otkriva vam "Chef" Milica Petrušić koja za 021 predstavlja ukusne recepte.
Kako da vam palačinke više ne budu žilave: Pogledajte koji sastojak treba da dodate
13.11.2024.•
2
Palačinke su jelo koje gotovo svi obožavaju, bez obzira na to da li su slane ili slatke. Uvek su poželjne, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili neku specijalnu priliku.
Beli tartuf težak skoro kilogram prodat za 140.000 evra
13.11.2024.•
0
U Albi, u dvorcu Grincane Kavour, održana je 25. svetska aukcija belih tartufa.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
12.11.2024.•
2
Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Komentari 2
Dema Gogić
Nana
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar