Ugrožena proizvodnja čuvene pršute: Svinjska kuga zahvatila sever Italije
Svinjska kuga zahvatila je sever Italije, ugrožavajući proizvodnju svinjskog mesa i delikatesa, kao i prihode za mnoge uzgajivače.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Otkako se svinjska kuga pojavila na poluostrvu u januaru 2022. godine, da bi se zaustavila bolest koja preti italijanskoj industriji pršuta, kobasica i svinjskog mesa vrednoj dve milijarde evra godišnje, ubijeno je oko 120.000 svinja, od toga tri četvrtine samo u poslednja dva meseca, od kako se epidemija pojačala.
Bolest se rapidno proširila početkom septembra, većinom u Lombardiji. Oblast najveće pogođenosti, prostire se na 4.500 kvadratnih kilometara i obuhvata Pijemont i Emiliju Romanju.
Svinjska kuga, koja se ne prenosi na ljude, ali je skoro uvek fatalna za ove životinje, prvo je zarazila divlje svinje, da bi se zatim brzo proširila na domaće svinje.
Koldireti, moćna italijanska poljoprivredna lobistička grupa, procenjuje štetu za industriju do sada na 500 miliona evra, delom zbog zabrane uvoza, i upozorava da neki farmeri rizikuju da izgube sredstva za život.
Vlada je imenovala novog specijalnog komesara za borbu protiv epidemije tokom leta, Đovanija Filipinija, školovanog veterinara i dugogodišnjeg direktora italijanske uprave za zdravlje životinja koji je iskorenio svinjsku kugu sa ostrva Sardinija.
Dva prethodna komesara usredsredila su napore na upućivanje vojske u lov na divlje svinje, nailazeći na otpor sportskih lovaca i Evropske unije, koja je istakla da lov rizikuje bežanje zaraženih životinja u druga područja.
Umesto toga, Filipini je uveo nova ograničenja za pristup farmama i prenošenje životinja, i proširio tampon zone, mere koje izgleda da imaju efekta. U Lombardiji je prijavljena samo jedna nova epidemija tokom poslednje nedelje septembra.
"To je pozitivan znak, ali još nije pobeda. Moramo održavati sanitarne uslove na visokom nivou i to će pomoći zdravlju životinja uz bolje stope rasta za farmere i manje antibiotika za potrošače u budućnosti", rekao je Đovani Loris Alborali, direktor instituta za zdravlje životinja za Lombardiju i Emiliju Romanju.
Čim je svinjska kuga potvrđena u Italiji, 12 zemalja, uključujući Kinu, Tajvan i Meksiko, odmah je zabranilo uvoz italijanskih svinjskih delikatesa, bez obzira da li su proizvedeni u području gde je svinjska kuga otkrivena ili ne. Japan, Južna Koreja i još četiri zemlje ograničile su uvoz.
To je donelo gubitak od 20 miliona evra mesečno u izvozu sektoru koji je prošle godine zabeležio prodaju od 2,1 milijardu evra, prema udruženju italijanske mesne industrije Asika.
SAD i Kanada nisu zaustavile uvoz proizvoda od svinjskog mesa, sve dok dolaze iz područja koja nisu pogođena svinjskom kugom.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Znate li od čega se prave žvakaće gume?
06.10.2024.•
0
Hteli mi to priznati ili ne - neki od nas konzumiraju hranu za koju zapravo ne znamo od čega je napravljena.
Udvostručen izvoz rakije u poslednjih pet godina
06.10.2024.•
0
U Srbiji ima oko 1.100 destilerija, neke od njih su u svetskom vrhu u proizvodnji rakije, a za proteklih pet godina vrednost izvoza tog alkoholnog pića više je nego udvostručen.
Napravili čokoladu koja sadrži svinjsku krv i čvarke
06.10.2024.•
1
Zotter, južnoštajerska porodična čokoladna manufaktura, izbacio je novu čokoladu, i to pomalo neobičnu, posvećenu - kolinju.
Lisabon proglašen za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi
06.10.2024.•
0
Grad Lisabon je prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na dodeli Svetskih kulinarskih nagrada.
Topla čokolada za ušuškanu jesen
05.10.2024.•
2
Topla čokolada je jedan od omiljenih napitaka tokom hladnijeg perioda godine.
Da li biste probali pomfrit sa Nutelom?
03.10.2024.•
4
Footy food ime je stranice koja na Fejsbuku ima 118.000 pratilaca, a na kojoj ljubitelji mahom fudbala i hrane iz celog sveta šalju fotografije onog što su kupili na stadionu dok gledaju utakmicu.
Pojeo 44 sendviča za deset minuta
01.10.2024.•
5
Džesi Esper pobedio je na takmičenju gutača sendviča u Nju Džersiju, tako što ih je pojeo 44 za deset minuta, i time osvojio nagradu od 2.000 dolara.
Da li ste znali: Prava bečka šnicla pravi se samo od jedne vrste mesa
30.09.2024.•
7
Bečka šnicla omiljeno je austrijsko jelo koje često pripremamo, posebno za nedeljni ručak, ali ne ispadne uvek onako dobro kako smo to zamislili.
VIDEO: Savršena kajgana Gordona Remzija - jedan korak u pripremi je ključan
29.09.2024.•
0
Kajgana je mnogima omiljen izbor za doručak, a ako je malo obogatimo, može biti i dobar, brzi ručak.
Nakon podizanja cena u julu: Moguće još jedno poskupljenje kafe do kraja godine
29.09.2024.•
0
Tržište kafe ne miruje, a kako Politika nezvanično saznaje, do kraja godine može se očekivati još jedno poskupljenje ovog proizvoda.
Doner kebab: Zašto se Turska i Nemačka spore oko njega i mogu li da nađu kompromis
28.09.2024.•
4
Nemačka i Turska se spore zbog doner kebaba, a Berlin apeluje na pokušaj Ankare da popularna ulična hrana dobije isti zaštićeni status u EU kao španska šunka i napuljska pica.
Sočna pasta od samo nekoliko sastojaka
27.09.2024.•
2
Leonardo da Vinči je još govorio kako je "jednostavnost krajnje savršenstvo", a Italijani su prvaci u pripremi slasnih i jednostavnih jela bez previše sastojaka.
Šta kada hrani ističe rok: Koja je razlika između "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do"
24.09.2024.•
1
Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rešavanju ovog problema.
Bezalkoholno pivo sve popularnije, pa i na Oktoberfestu
24.09.2024.•
2
Bezalkoholno pivo poslednjih godina postaje sve popularnije kako se potrošnja piva smanjuje.
Cena kafe raste zbog dugotrajne suše u Brazilu i Vijetnamu
22.09.2024.•
0
S obzirom na to da velike suše ugrožavaju useve kafe u Brazilu i Vijetnamu, potencijalna nestašica u snabdevanju u obe zemlje počela je da povećava globalne cene kafe.
VIDEO: Kako se pravilno čuva sir u frižideru nakon što ga otvorite?
22.09.2024.•
1
Bilo da ga dodajete u sendvič ili rendan na testenini, tvrdi sir je namirnica koja se nalazi u gotovo svim domaćinstvima, ali ne znaju svi kako da ga pravilno čuvaju da bi što duže ostao svež.
Oktoberfest: Sve više veganske hrane i "zelenih" inovacija
22.09.2024.•
4
Pivo je veganski proizvod, ali na čuvenom minhenskom veselju sve je više i veganske hrane. Oktoberfest se menja u skladu sa vremenom pa je tako više zelene energije i motri se na reciklažu.
Tortilje sa tikvicama i sirom - odlične su za bilo koji obrok
21.09.2024.•
0
Tortilje sa tikvicama su savršen izbor za svaki obrok - možete ih jesti za doručak, ručak ili večeru.
Kako da napravite domaći kečap
20.09.2024.•
1
Jednom kada isprobate ovaj recept, vrlo verovatno više nećete pomisliti da kupite kečap.
Pije vam se šolja toplog čaja? Određene namirnice ne idu uz njega
18.09.2024.•
0
S hladnijim vremenom češće posežemo za šoljicom omiljenog čaja, ali važno je znati da neke namirnice ne bi trebalo konzumirati uz ovaj topli napitak.
Komentari 2
Marko
Jon
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar