Veštačka magla kojom je skrivan Hitlerov brod oštetila drveće u Norveškoj

Kampanja čiji je cilj bio pronalaženje i potapanje nemačkog ratnog broda iz Drugog svetskog rata pod nazivom Tirpic, ostavila je trag na okolinu koji je vidljiv i danas.
Najveći ratni brod nacističkog vođe Adolfa Hitlera bio je većim delom rata stacioniran na norveškoj obali kako bi sprečio invaziju saveznika. Nemačka mornarica je taj brod skrivala u fjordovima i "maskirala" ga hemijskom maglom. Međutim, ta hemijska magla je nanela ogromnu štetu okolnom drveću, što se može videti na godovima stabala.
 
Klaudija Hartl s Univerziteta Johan Gutenberg u Majncu u Nemačkoj pronašla je tragove tokom analize borova u Kåfjordu u Alti. Ona je skupljala jezgra drveta kako bi kreirala sliku klimatskih promena u prošlosti u ovoj oblasti. Ekstremno niske temperature i insekti mogu značajno uticati na rast drveća, ali ne mogu objasniti izostanak godova koji je viđen u slučaju stabala koja datiraju iz 1945. godine.
 
Ustanovljeno je da to ima veze s brodom Tirpic, koji je bio usidren godinu dana ranije u Kåfjordu, gde su ga napali saveznički bombarderi. U arhivskim dokumentima se navodi da je brod ispustio hlorsumpornu kiselinu kako bi prikrio svoju poziciju.
 
"Smatramo da je veštački deo oštetio iglice drveća, a bez njih je fotosinteza nemoguća te ne mogu stvarati biomasu. Kod borova iglice traju od tri do sedam godina jer su zimzelene. Dakle, ako drveće izgubi iglice, treba mu dosta vremena da ih ponovo dobije", izjavila je Hartl.
 
Kod drugih borova su godovi prisutni, ali su veoma tanki i lako ih je prevideti. Kao što se moglo očekivati, uticaj hemikalije je slabio što je udaljenost od broda bila veća. Na udaljenosti od četiri kilometra drveće ne pokazuje uticaj.
 
Tirpic je oštećen u Kåfjordu, ali su saveznici nastavili potragu. Potopili su ga RAF-ovi avioni Lankasteri krajem 1944. godine u Tromsu. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin