Na švedskom ostrvu nađeni ostaci masakra iz petog veka

Arheolozi su na švedskom ostrvu Oland u mestu Sandbi pronašli ostatke masakra nad lokalnim stanovništvom koji se dogodio pre oko 1.500 godina.
Među žrtvama su muškarci, žene i deca, a mnogima je odsečena glava.
 
Tela meštana ovog bogatog sela ostavljena sa da trunu na mestu gde su pala i na njima je pronađena luksuzna odeća, kao što je krzno, ali i rimski nakit i novčići. Među žrtvama je pronađeno i novorođenče kome je odsečena glava, a većina žrtava je masakrirana.
 
Nije jasan povod masakra, ali se zna da se dogodio u turbulentno vreme pada Zapadnog rimskog carstava i invazije Huna. Veruje se, takođe, da je moguće da je došlo do sukoba grupa koje su kontrolisale 15 utvrđenja na ostrvu, piše "Daily Mail".
 
Veruje se da su svi ubijeni bili pripadnici elite na ovom ostrvu, što se vidi po nakitu koji su nosili i verovatno su trgovali sa Rimom. Sami meštani nisu bili Rimljani i ostrvo nikada nije došlo pod kontrolu Rima.
 
Tela su pronađena u istom položaju u kome su i pala pre 1.500 godina. Za jednog tinejdžera veruje se da je u trenutku smrti jeo sa porodicom.
 
Jedan stariji muškarac udaren je prvo u glavu, a zatim bačen na ognjište, gde je izgoreo do kostiju.
 
Arheolozi, takođe, ne znaju ništa o identitetu žrtava, odnosno grupe, ali se nadaju da će analiza DNK i stabilnih izotopa pomoći da se rasvetli genetsko poreklo meštana ovog sela.
 
"Čini se da žrtve nisu pružile ni najmanji otpor, što ukazuje na izdaju. Neko je verovatno noću pustio napadače da uđu u ograđeno selo", rekla je Helena Viktor iz muzeja "Kalmar Lans".
 
Arheolozi su iskopali samo tri od 53 kuće i veruje da će biti pronađeno još ljudskih ostataka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin