Koliki bakšiš se ostavlja u pojedinim zemljama?

Lepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, ali da li je to baš uobičajeno i potrebno uraditi u svakoj zemlji? Na bakšiš ili napojnicu se u svetskim zemljama skroz drugačije gleda. Neki će se uvrediti ako ga ne dobiju, dok će drugi, pak dobijanjem biti uvređeni.
Lepo je nagraditi konobara nakon dobre usluge, ali da li je to baš uobičajeno i potrebno uraditi u svakoj zemlji? Na bakšiš ili napojnicu se u svetskim zemljama skroz drugačije gleda. Neki će se uvrediti ako ga ne dobiju, dok će drugi, pak dobijanjem biti uvređeni.

Francuska

U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 - 15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se "purboar". U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu nagraditi sa 10 odsto.

Italija

U restoranima nije obavezno dodavanje jer se na račune takoreći stavi već unapred, a naziva se "coperto". Naravno, ako ste naročito zadovoljni, konobar se neće buniti pokojim evrom na stolu. U kafićima za bakšiš postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu sa pet evra ako ostajete sedam dana.

Španija

Gledajte da ostavite 10 - 15 odsto viška. Nemojte ostavljati nipošto par centi, s obzirom da se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska

U restoranima barem 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od evra, a u taksijima je praksa ista kao i u Španiji.

SAD

Nakon ručka, večere ili nekog drugog obroka, svakako ostavite bakšiš 15 - 20 odsto jer su plate konobara vrlo niske, i žive od toga. Nosaču prtljaga se daje dolar - dva po odnesenom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto.

Kina i Japan

Ovde napojnice ne postoje - davanje napojnice u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac, već se radije odužite sitnim poklonom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.