Šta raditi s prljavim vešom na putovanju

Postoji čak četiri načina da operete veš kada ste na putovanju.

Svaki od njih ima svoje prednosti i mane.

Pranje veša u vreći 

Za ovo vam je potrebna vreća sa zip zatvaračem. Potrebno je da bude izrađena od malo čvršćeg najlona kako bi izdržala pritisak vode i veša. Prednost je što su takve vreće lagane, pa se lako pakuju i nose sa sobom. Osim pranja veša, idealne su i za njegovo odlaganje kada je prljav. Koriste se tako što prvo u njih stavite veš, zatim deterdžent i na kraju sipate toplu ili vruću vodu. Mešajte rukom dobrih pet minuta, simulišući pokrete mašine za veša - malo u jednu, malo u drugu stranu. Ostavite nakon toga veš dobrih deset minuta da se kvasi. Nakon toga ga isperite u svežoj vodi u sudoperi, potoku ili ispod tuša. 

Pranje u sudoperi ili lavabou

Ništa novo što već niste radili u svojim studentskim danima, naročito ako ste živeli u domu. Prilično jednostavna metoda. Napunite sudoperu vodom, sipajte u nju deterdžent i ručno perite svoj veš. Ovo je jedna od popularnijih metoda među takozvanim ‘bekpekerima’. Ako u sudoperi nema čepa kojim možete da zapušite odvod, iskoristite čarapu koju bi najbolje bilo da umotate u plastičnu kesu.

Mašine za veš na kovanice

Reč je o samostalnim praonicama u kojima kovanicama pokrećete mašinu za veš koja onda odradi posao umesto vas. Takvih praonica ima širom sveta, naročito u estima koja su zanimljiva turistima. Ponekad je moguće pronaći ih u okviru hostela u kojem odsedate, a prednost koju imaju je da sve odrade umesto vas, većinom imaju i sušilice a ponekad će vas počastiti i WiFi internetom. Dodatna prednost je što u njima uvek možete da pronađete zanimljivo društvo.

Žene koje peru veš

Gospođe koje nude uslugu pranja veša ga operu, osuše i ispeglaju. Najbrži rok za koji dobijate svoj veš nazad obično je šest sati, a po pravilu važi do 24 sata. Plaćanje se vrši prema kilaži, u pojedinim emstima čak možete da birate između sušenja u sušilici i sušenja na suncu.

Kako osušiti veš?

Oprati veš nije neka mudrost - najveći problem je osušiti ga u kratkom roku. Ako je dan sunčan i smeštaj u kojem odsedate ima mesto za sušenje veša na suncu, onda ćete ga osušiti u roku od par sati. Ali, ako vas prati loše vreme i nemate sušilicu pri ruci, to bi mogao da bude problem. Jedan od trikova je da u suvi peškir zamotate mokar veš. On će upiti višak vode i tako omogućiti da se veš što pre osuši. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.