Obišao svet zahvaljujući ulju za prženje hrane

Britanac Endi Pag, ekološki osvešten avanturista, završio je u petak put oko sveta u starom autobusu kog pokreće upotrebljeno ulje za prženje.
Britanac Endi Pag, ekološki osvešten avanturista, završio je u petak put oko sveta u starom autobusu kog pokreće upotrebljeno ulje za prženje.

Pag je skupljao ulje iz friteza duž puta tokom kog je prešao 30.000 kilometara kroz 25 zemalja za volanom 22 godine starog školskog autobusa prepravljenog da umesto benzina koristi kuhinjske masnoće.

Autobus ima rezervoar za ulje od 1.200 litara i odgovarajući sistem filtriranja, kao i solarni panel na krovu.

Avanturista je krenuo iz Velike Britanije 29. novembra 2009. godine s namerom da dokaže mogućnosti koje pruža recikliranje.

U petak se vratio na polazište nakon putovanja tokom kojeg je sreo američku novinarku Kristinu Amon, koja je želela da o njemu napiše članak. Pag i Amon su se zaljubili i zajedno završili putovanje.

Britanac objašnjava da nije bilo teško pronaći ulje za prženje, niti popravljati staro vozilo. Par je uspešno prošao i delom Pakistana gde su česti napadi na putevima.
  • Bojan

    12.09.2011 09:54
    zagadjivanje
    Dobar primer zaštite životne sredine. A na autobuskoj stanici, autobusi i po 10 minuta prilikom kojih prima putnike, imaju uključene motore. Zašto ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja