FOTO: Pet najlepših muzeja na svetu

Neke zgrade muzeja mogu predstavljati umetničko delo za sebe - prvo vas zapanje svojom spoljašnjošću, a tek onda nagrade i zanimljivom kolekcijom skrivenom unutar zidova.
Neke zgrade muzeja mogu predstavljati umetničko delo za sebe - prvo vas zapanje svojom spoljašnjošću, a tek onda nagrade i zanimljivom kolekcijom skrivenom unutar zidova.

Muzej islamske umetnosti (Doha, Katar)

Ovaj muzej je predivan zbog svoje jednostavnosti i dinamičnog dizajna koji ujedno odiše tradicionalnom islamskom arhitekturom. Kameni blokovi boje peska formiraju petospratnu kulu, a redovi palmi i fontane sa vodopadima vode do ulaza u muzej. Izgrađen je na privatnom veštačkom ostrvu.

Nelson-Atkins muzej umetnosti (Kanzas Siti, Misuri, SAD)

Originalna kamena građevina sa jonskom kolonadom i grandioznim neoklasičnim dizajnom datira iz 1930. Moderni dodatak i celokupno renoviranje izvedeni su 2007 - serije od 5 kocki od "sočiva" napravljene su od proividnog stakla koje je dizajnirao Stiven Hol. Sočiva su integrisana u okloni prostor i prate padinu travnjaka.

MAS muzej (Antverpen, Belgija)


Arhitekte Neutelings i Ridijk napravili su sjajnu kombinaciju peščanika i stakla, kako bi fasadi okrenutoj prema reci dali svojstven izgled koji deluje moderno iako je inspirisan skladištima u antverpenskoj luci iz 16. veka. Ako se zagledate u detalje 62 m visoke građevine videćete 3.185 srebrnih ruku, simbol Antverpena.

Narodni muzej umetnosti (Osaka, Japan)

Dok se dobar deo muzeja nalazi pod zemljom, vidljiva čelično-staklena konstrukcija uzdiže se ka nebu do visine od 50 metara. Nagrađivani argentinski arhitekta Sesar Peli želeo je da oponaša trske bambusa koje se njišu na vetru. Igra svetlosti u holu zgrade odaje čudesan osećaj unutrašnjeg galerijskog prostora.

Kraljevski muzej Ontarija (Toronto, Kanada)

Lokalne arhitekte Darling i Pirson stvorile su neoromaničku muzejsku građevinu 1914. Usledilo je nekoliko renoviranja i dogradnji, ali ona iz 2007. je uzburkala javnost. Naime, muzejska kolekcija dragog kamenja inspirisala je Danijela Libeskinda da dizajnira 5 prizmi od čelika, aluminijuma i stakla. Neki su bili šokirani, dok su drugi aplauzom pozdravili hrabro odstupanje od tradicije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja