Idealan odmor traje tri dana

Lanac hotela Holidej In naručio je istraživanje čiji je cilj bio da se utvrdi šta bi podrazumevao idealan odmor.
Lanac hotela Holidej In naručio je istraživanje čiji je cilj bio da se utvrdi šta bi podrazumevao idealan odmor.

Da bi došli do odgovora, naučnici sa Univerziteta u Saseksu zasukali su rukave, i bacili se na računanje. Na naše zadovoljstvo odmorom utiču mnogi faktori: slobodno vreme koje nam je na raspolaganju, novac koji potrošimo dok smo na odmoru, relaksacija, ali i trenuci dosade i napadi anksioznosti koji su česti dok smo na putu.

Kada su sve to uzeli u obzir, psiholozi su zaključili da idealan odmor traje tri dana, i to u mestu koje je od vaše kuće udaljeno ne više od četiri sata vožnje, piše "Dejli mejl".

"Istraživanje je pokazalo da su duži odmori izvor velikog stresa zbog organizacije i pakovanja, tako da od njih na kraju imate više štete nego koristi", kaže dr Dejvid Luis sa katedre za psihologiju Univerziteta u Saseksu.

Ako želite stvarno da se odmorite i "napunite baterije", birajte lokacije koje nisu predaleko od mesta u kojem živite, i tu provedite tri dana. Nakon toga, naš organizam počinje da se umara od previše hrane, pića i sunca, a odmor gubi poentu.

"Za većinu ljudi odmor u inostranstvu je veoma stresan, pa se kući vraćaju umorniji nego što su bili kad su krenuli na godišnji", zaključuje dr Luis.

  • komsha

    31.07.2012 08:42
    kakvi naucnici...
    pa nek idu oni 3 dana na odmor...
    nista ne rade dok im neko ne naruci tako neki glup projekat, pa misle da svi tako dzabalebare kao oni...
  • Uros & CO

    24.07.2012 13:53
    cemu naslov?
    Ono sto su zakljucili jeste da nije prioritetan "fizicki odmor" ,koji praktikuje vecina.
    Potreban vam je "psihicki odmor" jer je vise stresa i mentalnog zategnuca nego fizickog napora.

    E djeco, djeco. Kad vam za ovo treba nauka...
    Dje vam je pamet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.