Koloseum se krivi, ali nije u opasnosti

Koloseum u Rimu se lagano krivi, ali njegova stabilnost nije u opasnosti, saopštili su zvaničnici koji su najavili njegovu obnovu.

Koloseum u Rimu se lagano krivi, ali njegova stabilnost nije u opasnosti, saopštili su zvaničnici koji su najavili njegovu obnovu.

Jedan italijanski list objavio je tokom vikenda da je Koloseum, čuven po krvavim borbama gladijatora tokom rimskog carstva, na južnoj strani 40 centimetara niži nego na severnoj, što navodi na činjenicu da je u opasnosti. Italijanski mediji su to opisali kao "efekat tornja u Pizi".

"Nema problema sa stabilnošću Koloseuma", izjavila je Marijarosarija Barbera, rimski arheolog. "Govorimo o strukturi čiji su temelji duboki 13 metara. Rimske građevine nisu pravljene da traju nekoliko vekova, već nekoliko milenijuma", kazao je Barbera.

"Nadgledamo situaciju, ali ne postoji efekat tornja u Pizi", naglasila je ona.

Obnova Koloseuma u Rimu, koji je i najveći antički otvoreni teatar u svetu, posle više odlaganja počela je juče. Koloseum je star oko 2.000 godina, u njemu ima mesta za 50.000 gledalaca, a u upotrebi je bio oko 400 godina.

  • LimanacNS

    09.08.2012 10:23
    ...
    Koloseum se krivi, ali nije kriv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.