Vraćaju se londonski crveni dabldekeri

Sedmog decembra navršilo se tačno sedam godina od kada Londonom ne kruže čuveni crveni dabldekeri, ali bi njihov naslednik već na proleće mogao da se nađe na ulicama britanske prestonice.
Sedmog decembra navršilo se tačno sedam godina od kada Londonom ne kruže čuveni crveni dabldekeri, ali bi njihov naslednik već na proleće mogao da se nađe na ulicama britanske prestonice.

Big Ben i kraljica, crvene telefonske govornice i gardisti, Londonsko oko i Noting Hil zasigurno su jedni od najprepoznatljivijih simbola Londona, u čijem je društvu do skoro bio i crveni dabldeker (Double-decker).

Jedan od glavnih simbola i atrakcija Londona - crveni dvospratni autobus rutmaster, sa stajaćom platformom i kondukterom, poznatiji kao dabldeker, krenuo je sa stanice "Marble Arch" na svoju poslednju vožnju na redovnoj liniji broj 159.

Na radost mnogih, sledeće godine dabldekeri bi trebalo da se vrate na ulice Londona jer je za proleće najavljena nova, savremena verzija omiljenih britanskih autobusa, pod nazivom "New Bus for London".

Crveni dvospratni autobusi bili su osnova javnog prevoza u Britaniji. Nakon Drugog svetskog rata, kada su počeli da dominiraju ulicama Londona, ovi autobusi ubrzo su postali simbol oporavka nacije i jedan od zaštitnih znakova Velike Britanije.

Zbog prevaziđenih mehanizama, nefunkcionalnosti i neprilagođenosti osobama sa posebnim potrebama, popularni dabledekeri "penzionisani" su 2005. godine. Urpkos tome, kompanija "Transport of London" zadržala je dve linije na brojevima 9 i 15 kao počasne, kojima se svakodnevno preveze veliki broj turista ali i nostalgičnih Britanaca.

  • ns time

    10.12.2012 11:41
    Ko je napisao ovu glupost da nema crvenih dabl dekera?Bila-videla pre dva meseca.
    Nema mozda starih,ali novih ima svaka dva minuta jer postuju vozni red.
  • London Boy

    08.12.2012 17:57
    Pre sedam godina ukinut je takozvani Route Master koji je jedan od mnogih i najstatiji double decker bus.
    Nema sta da se vracaju "dabl dekeri" kad nisu nikad bili ukinuti. Inace pomenuti novi autobusi su vec na ulicama u test fazi.

  • amoniman

    07.12.2012 18:48
    .
    ima jedan i u ns....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja