Najlepši mostovi na svetu

Sajt www.weather.com nedavno je objavio listu 20 mostova koji ostavljaju posmatrače bez daha.
Sajt www.weather.com nedavno je objavio listu 20 mostova koji ostavljaju posmatrače bez daha.

 

Izgrađeni su preko vode, planina, tla. Preko njih prelaze ljudi, automobili ali i brodovi i, bez obzira na to da li su izgrađeni pre više vekova ili su savremeni, predstavljaju svojevrsna čuda graditeljstva. Zadivljuju posmatrače a lokalnom stanovništvu olakšavaju svakodnevni život. Mostovi koje je u svojoj listi najčudesnijih rangirao sajt www.weather.com, a prenela Politika, malo ko ne bi želeo da ima u svojoj kolekciji uspomena.

Za najlepši na svetu izabrali su najduži akvadukt koji se nalazi u Nemačkoj, u blizini grada Magdeburga. Na drugom mestu je most Čengjang u Kini, zatim sledi Langkavi skaj u Maleziji, na četvrtom mestu je most Lupu u Šangaju, a na petom mestu most Sunčani časovnik u Kaliforniji.

Na šestom mestu je most Si-o-se-Pol u iranskom Isfahanu, na sedmom venecijanski Most uzdaha, na osmom Bosforski most u Istanbulu, na devetom vijadukt Mijo u Francuskoj, na desetom most Oresund koji povezuje Kopenhagen i Malme, a jedina građevina iz našeg regiona – Stari most u Mostaru – zauzela je 12. mesto.

Na listi su se našli i venecijanski Rijalto, Golden gejt u San Francisku, Henderson vejvs bridž u Singapuru, njujorški Bruklin bridž, most Akaši-Kaikjo u japanskom moreuzu Akaši i Pon di gard kod francuskog grada Remulena.

Čengjang, Kina


Most na tri sprata i sa 19 verandi, koje gledaju na reku, izgrađen je 1916, i u stvari predstavlja pešacki prelaz koji štiti od vetra i kiše. Ima nekoliko imena. Napravljen je od kamena, drveta i ploća, i stoji na nizu stubova i premošćuje rečicu sa samo 211 metara. Kako se nalazi na putu između dva sela, dnevno preko njega prođe na hiljade ljudi.

Langkavi skaj, Malezija

Ko hoće da pređe Langkavi skaj u Maleziji mora najpre da se popne žičarom do vrha Gunung mat Činčang. Nalazi se na 2.300 metara nadmorske visine i, po sunčanom i vedrom danu, pruža pogled do obala obližnjeg Tajlanda. Dugačak je 125 metara, završen je i pušten u upotrebu 2004. godine.

Lupu, Šangaj

Otvoren je 2003. i drugi je najduži lučni most od čelika na svetu. Ukupna dužina mu je 3.900 metara. Ime mu je kovanica od naziva grada Luvan i distrikta Pudong, koji povezuje preko reke Huangpu. Da bi se iz podnožja građevine stiglo do vrha mosta potrebno je da se pređe 360 koraka ili da se koriste brzi liftovi. Prilikom svečanog otvaranja preko mosta organizovana je trka koju je predvodio košarkaš i NBA zvezda Jao Ming.

Sunčani časovnik, Kalifornija

Otvoren je 2004. i namenjen je pešacima i biciklistima. Povezuje obale reke Sakramento blizu grada Redingu u Kaliforniji. Koštao je 23 miliona dolara. Dugačak je 213 metara, a najviša tačka iznad tla dostiže 66 metara. Omogućava dolazak do prirodnjačkog i naučnog kompleksa. I zaista radi kao sunčani časovnik, jer senka jarbola mosta baca senku poput svih sunčanih satova.

  • goran NS

    13.12.2012 10:06
    a onaj beogradski gde je medju najlepsima?
    Ups on je mozda medju najskupljima
    :)
  • 12.12.2012 15:22
    svajcarac
    A gde je Zezeljev most?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja