Putovanje avionom najbezbednije

Mnogima se "odseku noge" kad pomisle na let avionom, ali, statistika kaže da nema razloga za brigu: putovanje avionom je najbezbednije.
Mnogima se "odseku noge" kad pomisle na let avionom, ali, statistika kaže da nema razloga za brigu: putovanje avionom je najbezbednije.

Međunarodna asocijacija za avionski saobraćaj (IATA) objavila je da je 2012. bila najbezbednija godina za letenje, bez ijedne nesreće savremenog putničkog aviona zapadnih proizvođača, čije letelice koristi 240 svetskih kompanija, članica ove asocijacije.

U izveštaju se navodi da bi, statistički gledano, putnik mogao da leti 14.000 godina neprekidno i da ne doživi nesreću, preneo je "Gardijan".

IATA navodi da je trenutna situacija takva da se jedna avionska nesreća dogodi tek na 5,3 miliona letova aviona zapadnih proizvođača. Ako se u obzir uzmu svi putnički avioni u službi širom sveta, globalni prosek je jedna nesreća na 470.000 letova.

"Ovo je neverovatno bezbedna industrija i najbezbedniji način putovanja, ali treba da ga učinimo još sigurnijim", izjavio je Ginter Mačing, viši potpredsjednik IATA za bezbednost, operacije i infrastrukturu.

On je pozvao na pooštravanje bezbednosnog programa za Afriku, jedini svetski regon u kojem se beleži rast stope avionskih nesreća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja