Kako putovati sa ljubimcem u Srbiji

Iako u Srbiji odavno postoje propisi o prevozu kućnih ljubimaca, dozvola za ulazak u voz ili autobus zavisi isključivo od konduktera.

Iako u Srbiji odavno postoje propisi o prevozu kućnih ljubimaca, dozvola za ulazak u voz ili autobus zavisi isključivo od konduktera.

Inicijativa od pre nekoliko godina, da se dozvoli vlasnicima malih kućnih ljubimaca da životinje mogu da uvedu u gradski autobus u specijalnim transporterima za prenos životinja nije zaživela.

Kućni ljubimci u autobusu

U gradskoj sredini prevoz kućnih ljubimaca obavlja se najčešće taksijem, ali kako kaže Marija, vlasnica pudlice, neće svaki taksista da primi životinju u svoj auto, što je razumljivo. "Druga opcija je da uđete u gradski prevoz pa da vidite kako će ostali putnici i vozač da reaguju. Nekad uspete da se prevezete, a nekad ne", priča Marija.

Slično je i na međugradskim autobuskim linijama. Pas visine do 30cm može da sedi u krilu vlasnika, a veće životinje treba da sede pored nogu. Moraju imati zaštitnu korpu na njušci i kratak povodac da ne smetaju ostalim putnicima. I obavezno - kupljenu kartu za prevoz.

Ali, ako vozač proceni da će životinja da remeti putovanje, ljubimac ne može da uđe u autobus. Opcija je da se preveze u prtljažniku na šta većina vlasnika ne pristaje.

Putovanje vozom

Železnice Srbije dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca pod sličnim uslovima. Pas, mačka ili neka druga pripitomljena životinja mora biti u transporteru, vlasnik je mora držati u krilu, a ostali putnici moraju da se slože da životinja putuje u istom kupeu sa njima. U tom slučaju ne plaća se karta za prevoz životinje.

Kriterijumi ŽTP-a su stroži kada su u pitanju veći psi, viši od 30cm. Oni se prevoze u službenim kolima u odeljku za pse i za njih se plaća karta u vrednosti od 50 odsto od vozne karte. Medjutim, ovakvih kola vrlo je malo u saobraćaju, te je prevoz pasa otežan.

Prevoz ljubimaca avionom

Avio prevoz dozvoljava da se kućni ljubimci čija težina sa kavezom prelazi 10 kg, prevoze u prtljažnom delu koji je pod pritiskom i koji se greje. Vlasnik životinje koja putuje avionom  mora da obezbedi odgovarajući nepromočivi kavez napravljen od čvrstog materijala, dovoljno velik da se životinja u njemu oseća komotno.

Životinje malih dimenzija i težine (kuce, mace, ptice) mogu da se prevoze u putničkoj kabini aviona, pod uslovom da ukupna težina životinje i kaveza ne prelazi 10 kg. Broj ljubimaca koji se prevoze u putničkoj kabini je ograničen.

Bez obzira da li životinja putuje vozom, avionom ili autobusom neophodne su potvrde i dozvole za njihovo putovanje. Pre svega potvrda veterinara o zdravstvenom stanju, kao i potvrda vakcinaciji protiv besnila. Ukoliko je putovanje međunarodno pre svega je potreban pasoš za kućnog ljubimca kao i niz drugih potvrda koje zavise od zemlje u koju se putuje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja