VIDEO: Najveći hotel na svetu koji nikad nije imao goste

Na gotovo pet kilometara peščane obale nemačkog baltičkog ostrva Ruegena proteže se najveći hotel na svetu. Svih 10.000 soba ima pogled na more, ali otkako je izgrađen pre 70 godina u njemu nijedan turista nije odseo.
Na gotovo pet kilometara peščane obale nemačkog baltičkog ostrva Ruegena proteže se najveći hotel na svetu. Svih 10.000 soba ima pogled na more, ali otkako je izgrađen pre 70 godina u njemu nijedan turista nije odseo.

Hotel "Prora" na obali Baltičkog mora, su između 1936. i 1939. godine izgradili nacisti u okviru programa čiji je cilj bio širenje nacističke propagande putem raznih aktivnosti za nemačke radnike.

Na izgradnji hotela radilo je čak 9.000 ljudi, a bio je zamišljen kao "sve u jednom": hotel sa bioskopom, bazenima, raznim, dvoranama, pristaništem za brodove. Hitlerovi planovi za "Proru" bili su epskih razmera. Prvobitni plan bio je da se napravi odmaralište sa 20.000 soba sa zajedničkim kupatilom na svakom spratu. Ali, rat je prekinuo izgradnju, a Hitlerovi prioriteti su se promenili. "Prore" je kasnije postao vojni kompleks Istočne Nemačke, a nakon ujedinjenja korišćen je u svrhe Vojno-tehnološkog Univerziteta.

Tokom ratova devedesetih godina prošlog veka, tamo su utočište tražile i izbeglice iz bivše SFRJ, piše "Dnevnik.hr".

Danas je "Prora" uglavnom napuštena. Samo nekoliko blokova zgrada se koristi kao hostel, ali objekat nije zaboravljen. Postoji plan da se od "Prore" napravi moderno odmaralište s 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i šoping centrom.

  • Goran

    29.01.2013 17:00
    Ovde mozete videti panorame ovog mesta:

    http://www.360cities.net/search/-Prora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja