Poseta Pragu idealna u proleće

hacklink Prestonica Češke privlači turiste svojim dvorcima, ulicama i pivom, a proleće je pravo vreme za posetu ovom romantičnom gradu.
Prestonica Češke privlači turiste svojim dvorcima, ulicama i pivom, a proleće je pravo vreme za posetu ovom romantičnom gradu.

Iako mnogi misle da je Prag najromantičniji zimi, pravo vreme za posetu "zlatnog grada" je proleće, jer sa prvim sunčevim zracima tornjevi i kupole grada uistinu sijaju zlatnim sjajem.

Zbog toga je "grad stotine tornjeva" (ima ih više od 500) jedan u nizu naziva kako Česi od milošte zovu svoju prestonicu. Prag je savršeno odredište za zaljubljene, koje ostavlja bez daha zahvaljujući uskim ulicama, starim zamkovima, veselim krčmama i najboljem pivu.

U češkoj prestonici ima šta da se vidi, pa je i Unesko ovo istorijsko jezgro uvrstio u spisak svetske baštine.

U gradu živi više od milion ljudi, ali prevoz savršeno funkcioniše, i metroom se do centra stiže začas...Stari deo grada je jednostavan za orijentaciju, a ulice su popločane, tako da su pravi raj za ljubitelje pešačenja.

Praški zamak važi za jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu su palate (u kojima stoluju predsednik i kardinal), nekoliko crkava, vrtovi, manastir, galerija.

Lakim hodom kroz Malu stranu prolazi se pored starih pivnica, Kafkinog muzeja, Zlatne ulice i stiže se do Karlovog mosta koji potiče iz 1357. godine.

Prag su osnovali Sloveni u 9. veku, ali je vrhunac dostigao u vreme vladavine Karla Četvrtog. On je ne samo izgradio jedan od najlepših mostova na svetu, već i naredio da se tornjevi pozlate kako bi se sijali izdaleka.

Ipak, najslikovitija građevina je Astronomska kula (sa 12 apostola koji označavaju kraj dana) na čijem trgu se nalazi spomenik Janu Husu. Zatim počinju niz radnji, suvenirnica, kafića i krčmi.

INFO

* Prag je udaljen od Beograda 897 km
* U menjačnici proverite da li uzimaju proviziju i da li napisani kurs važi za manje svote novca
* Karlov most je dugačak 515 metara i na njemu se nalazi 30 statua svetaca
* Nacionalna poslastica je pivo i košta od 1,5 evra
* Dvoje mogu da večeraju kolenicu i pivo za 10 evra
* Karta za prevoz košta 1 evro i važi za sve prevoze 45 minuta

  • -

    19.03.2013 12:51
    -
    bio nekoliko puta zbog cega me sramota proci kroz onakav petrovaradin.

    ako nosite aparat onda poseta na prolece ima veliku manu- uvek ce neka grana smetati kada budete hteli nesto fotografisati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja