Od 1. maja možete probati Tesla meni

Školjke sa čipsom od gambora i penom od limuna, supa od patke sa želeom od šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana, samo su neka od jela sa Tesla menija koji možete da probate od 1. maja.
Školjke sa čipsom od gambora i penom od limuna, supa od patke sa želeom od šerija, špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana, samo su neka od jela sa Tesla menija koji možete da probate od 1. maja.

Za posetioce kulturno turističke rute "Putevima Tesle kroz Srbiju", od 1. maja će se pripremati i omiljena jela našeg velikog naučnika, sa originalnog menija koji se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Neobičan meni "Elektricitet - Nikola Tesla", nastao je na osnovu jelovnika koji je kreiran specijalno za Teslu prilikom 150. sastanka Komercijalnog kluba Čikaga (13. maj 1899. godine u hotelu Auditorium), a sada će biti "oživljen" od 1. maja u hotelu Square Nine u Beogradu.

Zašto baš u tom hotelu? Zato što je prilikom svog jedinog boravka u Beogradu, 1892. godine, Tesla odseo baš na ovom trgu, u tadašnjem luksuznom hotelu Imperijal.

Na poleđini Tesla menija pisati zanimljiva priča o prijateljstvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, Teslinom dolasku u Beograd, elektrifikaciji i industrijalizaciji Srbije.

Teslina omiljena jela samo su deo ture koja vas vraća vek unazad, a koja se sastoji od posete Muzeja Nikole Tesle, beogradskog Muzeja nauke i tehnike, kabineta Elektrotehničkog fakulteta, istraževanja Beograda iz ugla Nikole Tesle.

Putuje se i u Negotin, rodni grad Đorđa Stanojevića, obilazi se deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, rodna kuća Teslinog omiljenog pesnika Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i "rivala".

Putem veb sajtawww.teslaways.rs posetioci mogu najpre virtuelno da prošetaju Putevima Tesle, a zatim se prijave i krenu na put.

  • 22.04.2014 07:03
    Poslednjih 40 godina svog života Nikola Teska je bio vegetarijanac. Ovaj meni je nekog drugog Tesle, možda Živka ili Milivoja. Čitajte zvanične biografije Nikole Tesle, a ne razmatranja i ukazivanja desničarskih forumaša.
  • xy

    19.04.2014 20:20
    Zašto Vam je to "primitivno"?
    Meni je baš simpatično jer na jedan realan način pokazuje da je Tesla, iako vanvremenski genije, ipak bio i samo čovek i imao, na osnovu ovog jelovnika, vrlo istančan ukus za neka jela...
    Sviđa mi se ideja. Ne moram ja to baš da naručim ali mi je zanimljivo da znam šta je jedan takav naročit i neponovljiv čovek voleo.
    A, koliko god se vi gadili, i on je ipak morao da jede i pije, baš kao i da diše...
  • Vlada

    17.04.2014 17:24
    ...
    Smatram da je Tesla bio iznad toga da nešto proturi kroz svoja creva, pa ovo predstavlja skrnavljenje njegovog lika i dela. Ne smatram da ovo ne treba da postoji kao turizam, ali je banalno, prosto i primitivno. Pa ko voli, nek izvoli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.