Činčile idealni ljubimci za zaposlene

Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima.
Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima.

Činčile se razlikuju po karakteru, pa ih ima nežnih i mirnijih, ali i dominantnih jedinki. Izuzetno su inteligentne. Žive između 10 i 20 godina. Prirodna boja činčila je siva, ali uzgojene su i bež, biserna, i pink boja. Domovina činčila su južnoamerički Andi, a ime su dobile po nazivu indijanskog plemena Chinca.

Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje činčile mogu da žive i same, ali će se veoma dobro slagati i sa drugim činčilama ako budete želeli da ih imate više. Naravno, ako se naknadno nabavlja nova jedinka treba ih postepeno upoznavati.

Optimalna temperatura za činčile je 19-20C, preko 25C izaziva malaksalost, otežano disanje i otežan rad srca. Preniske temperature opet dovode do prehlade. Činčile nikada ne bi trebalo da se kupaju  u vodi već za to postoji poseban vulkanski pesak.

Kavez mora biti dovoljno prostran, sa drvenim igračkama za penjanje u kome posebno uživaju.

Što se tiče hrane, postoji gotova hrana za činčile, ali i seno im mora biti stalno dostupno. Možete im ponekad davati listove radiča, maslačka, jabuku, suvo voće, kajsiju, osušenu koprivu, šipak, šargarepu, orahe, bananelešnik...

Najbolje je hraniti ih uveče kada su budne i aktivne. Nikako ne treba davati Kupus, kukuruz, i zeleniš jer činčile u prirodi uglavnom jedu samo suvu hranu. Po potrebi im treba ponuditi mineralno-vitaminske dodatke. Činčile imaju veoma malo zdravstvenih tegoba i zdrava jedinka je živahna i ima dobar apetit, ima bistre sjajne oči, suvu njuškicu i normalnu stolicu. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

  • Zivotinjsko skloniste

    20.06.2014 18:45
    Najbolji kucni ljubimci a kada vam dosade napravite ukusan paprikas za decu i ukucane. Dosta sargarepe, luka, slanine i pola litre vina su glavna tajna!
  • Неђо из Кистања

    20.06.2014 15:18
    Знам ја...
    држо сам ја зечеве иза куће, док нас усташе нису ишћерале. Зечеви се не држе у кући него у зечињаку и пуштени у дворишту - слободни. Купус им се може дати, али као салата, а не као главни оброк.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.