Nega kože ljubimca važna za zdravlje

Stanje kože i dlake predstavlja pokazatelje opšteg zdravlja vašeg ljubimca, jer kao najveći organ na telu, koža je prva na kojoj se pojave promene koje ukazuju na neki disbalans ili problem u organizmu.
Stanje kože i dlake predstavlja pokazatelje opšteg zdravlja vašeg ljubimca, jer kao najveći organ na telu, koža je prva na kojoj se pojave promene koje ukazuju na neki disbalans ili problem u organizmu.

Loše stanje krzna i kože prisutno je kod većine oboljenja koja mogu izazvati hormonski poremećaji, neke sistemske infekcije, metabolički poremećaji, deficit hranljivih materija, vitamina i minerala kao i prisustvo parazita. Zato je jako važno negovati naše četvoronožne prijatelje.

Pravilna nega prvenstveno podrazumeva pravilnu ishranu, četkanje i redovnu zaštitu od parazita. Pravilna ishrana podrazumeva upotrebu kvalitetnih granulica kojima će biti zadovoljene svakodnevne potrebe životinje za hranljivim materijama, zatim svakodnevno četkanje ljubimaca koje će pomoći u skidanju nečistoća sa dlake i kože i činiće krzno sjajnim, urednim i kvalitetnim, posebno u periodu linjanja. Takođe, četkanjem možete primetiti prisutne parazite, razne infekcije i upale promene koje zahtevaju posetu veterinaru.

Za različite rase pasa  zavisnosti od dužine, tipa i kvaliteta njihove dlake postoje različite vrste četki, češljeva i rukavica koje možete koristiti.

Dalje održavanje kože a i celokupnog stanja životinje podrazumeva redovnu zaštitu od spoljašnjih i unutrašnjih parazita odnosno buva, krpelja, vaši, zatim crevnih nematoda - glista, pantljičara koji pored toga što životinji oduzimaju hranljive materije, uzrokuju mehanička oštećanja tkiva, izazivaju alergijske reakcije a vrlo često su i prenosioci opasnih bolesti.

Kvalitetnu hranu, opremu, antiparazitike i sve drugo što je potrebno vašim ljubimcima, kao i savet veterinara možete pronaći u Pet centru.
(Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

  • kucni ljubimac

    08.12.2014 12:37
    imam dva kucna ljubimca, obozavam ih i vodim o njima racuna; odlazim u Pet centar i dopada mi se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.