Topli napici koji će vas osvežiti

Deluje suludo na ovim temperaturama, ali je istinito: topla voda za zdravlje, čaj za rashlađivanje.
Deluje suludo na ovim temperaturama, ali je istinito: topla voda za zdravlje, čaj za rashlađivanje.

Konzumiranje vode u ovo doba godine preporučuju svi lekari, sa detaljnim uputstvima o malim gutljajima, što češće, nikako naglo, nikako iz frižidera, posebno ne kada smo previše ugrejani od sunca ili teškog fizičkog napora. Ono što retko savetuju, ali i ne zabranjuju jeste topla voda, i to na prazan stomak. Evo zbog čega ćete, nakon ovog teksta, možda razmisliti da dugogodišnju naviku počinjanja dana kafom, ili nekim drugim napitkom, zamenite upravo toplom vodom, samom ili sa dodatkom meda, cimeta ili limuna, po sopstvenom ukusu.

Čaša tople vode ujutru, na prazan stomak, ubrzava metabolizam, pospešuje varenje i čisti telo od toksina. Kao i drugi topli napici, u prvom redu prirodni čajevi, brže razlaže hranu, dok konzumiranje hladne vode za vreme i nakon jela zgušnjava masti u hrani i stvara masne naslage, koje su jedan od najčešćih estetskih, ali i zdravstvenih problema savremenog čoveka.

Prisustvo toksina u organizmu razlog je za brže starenje, a osim što topla voda pročišćava organizam brže nego hladna, ona utiče i na veću elastičnost kože, pa je izuzetno korisna za vreme trudnoće i nakon porođaja, kada ženskom telu preti veća mogućnost za pojavljivanje strija.

Topla voda ublažava bol, ne samo izazvan grčevima ili nadimanjem, već i onaj prouzrokovan menstrualnim tegobama. Toplota opušta stomačne mišiće i pospešuje kapilarnu cirkulaciju. Ona povećava temperaturu tela, ubrzava metabolizam i samim tim, topi više kalorija, tako da je nutricionisti preporučuju tokom procesa mršavljenja. Uz to, ona blagotvorno utiče i na bubrege i sve organe za izlučivanje.

Na kraju, čaj koji je prvi u redu najzdravijih prirodnih preparata, nije ništa drugo do topla voda sa dodatkom zdravih čestica. Ono što se kod nas ređe praktikuje, jeste konzumiranje čajeva na visokim temperaturama, za razliku od nekih civilizacija koje se vode metodom balansa između unutrašnje i spoljašnje temperature tela. Opšte je poznato da Rusi, iz tog razloga, zimi jedu sladoled (iako njihove zime podrazumevaju i četrdeset podeoka ispod nule), a leti piju čaj kako bi se rashladili.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?