Urednica "Voguea": Ekstremno mršavi modeli ne utiču na razvoj devojčica

Urednica "Voguea" Aleksandra Šulman tvrdi da ekstremno mršavi modeli na pisti ne daju loš primer i nisu uzrok zbog kojeg devojčice i devojke imaju poremećaj ishrane i samopouzdanja.
Urednica "Voguea" Aleksandra Šulman tvrdi da ekstremno mršavi modeli na pisti ne daju loš primer i nisu uzrok zbog kojeg devojčice i devojke imaju poremećaj ishrane i samopouzdanja.

Šulman uređuje "Vogue" od 1992. za Veliku Britaniju i ističe da bi bilo izuzetno nekorektno da industrija zabrani modele veličine "0" (po evropskom veličina 34) zato jer to možda uznemirava one osobe koje imaju poremećaj ishrane. Tvrdi kako duboko veruje da manekenke "0" veličine ne podstiču devojčice da se osećaju loše u vezi sa svijim telom.

Šulman se obratila svim strankama u britanskom parlamentu koji razmatra mogućnost donošenja zakona koji bi zaštitio modele. Ipak, urednica "Voguea" tvrdi kako bi bilo koji zakon bio nemoguće sprovesti jer bi merenje i vaganje modela bilo degradirajuće.

Udruženje za pomoć osobama koje imaju poremećaj ishrane Beat ističe da modna industrija ima društvenu odgovornost i da modeli moraju biti poput realnih ljudi.

U 2012. godini, 19 međunarodnih urednika Voguea složili su se da će raditi samo sa zdravim modelima, ali poslednji decembarski Vogue za Britaniju sadrži primere najmanje 10 žena koje bi mogle razmotriti svoju kilažu.

  • DR

    29.11.2015 09:28
    Izopačenost društa
    Ove devojke imaju poremećaj ishrane (anoreksija, bulimija i niz drugih, "novijih"). Izuzetno su opasni, teško izlečivi (često i trajni tj.za ceo život), a u zemlji Srbiji je realan broj "obolelih" izuzetno visok, no niko tome ne pridaje značaj. Nema edukacije lekara na tu temu, nema adekvatnih lekova, nema timskog lečenja niza stručnjaka (što ovaj poremećaj zahteva), čak i većina kolega na to gleda kao na hir tih devojaka. Nema ni predavanja po školama, preventivnih aktivnosti,podrške medija. Napomenula bih da ima sve više i muškaraca koji imaju poremećaj ishrane. A kakav je život tih osoba - objašnjenje zahteva više od običnog komentara ovde.
  • Sedam

    29.11.2015 08:54
    To na fotografiji uopšte nije ekstremno mršav model ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.