U svetu se sa melanomom živi

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma, dok veliki broj njih nažalost umre u prvih godinu dana.
Predsednik udruženja obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je da u zemljama gde oboleli dobijaju adekvatnu terapiju maligni melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest, što je u Srbiji i dalje slučaj. On je dodao da se iz tog razloga Svetski dan obeležava pod sloganom "Danas je melanom izlečiv" sa ciljem da se podigne svest javnosti o tome.
 
"Zbog najava i obećanja Ministarstva zdravlja i RFZO da će inovativni lekovi konačno ove godine doći na pozitivnu listu, nadali smo se da ćemo Svetski dan borbe protiv melanoma moći da proslavimo, ali kako lekova i dalje nema, moći ćemo samo da ga obeležimo", rekao je Pilipović. On je naveo da je udruženje obolelih kao najveći prioritet odredilo borbu za dostupnost terapija, a da je pojavom savremenih terapija - ciljane i imunoterapije melanom postao izlečiva bolest.
 
Predstavnik udruženja Stefan Kostić kaže da je melanom izlečiv u svetu i u Evropi, ali ne i u Srbiji, jer RFZO godinama nije stavio nijedan inovativni lek na pozitivnu listu, kao i da registracija lekova koju obavlja ALIMS nedopustivo duga traje. On je zatražio od RFZO da se imunoterapija bez daljeg odlaganja omogući i pacijentima u Srbiji.
 
"Tek ove nedelje, nakon više od 10 meseci od odobrenja Evropske agencije za lekove, konačno je i u Srbiji odobrena registracija prve imunoterapije, neophodne za savremeno lečenje malignog melanoma prema svim svetskim vodičima", rekao je Kostić.

Teme

rak

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".