Dremanje poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje

Jedan sat spavanja tokom dana, ako se praktikuje svaki dan, može poboljšati kognitivno funkcionisanje starijih osoba i učiniti ih pametnijim, pokazuju rezultati nove studije.
Studija je objavljena u stručnom časopisu "Journal of American Geriartics Society", a stručnjaci su ispitali skoro 3.000 starijih Kineza o njihovim navikama spavanja.
 
Oni koji su imali naviku da odspavaju preko dana sat vremena imali su bolje kognitivne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju u odnosu na one koji nisu nikako spavali preko dana i one koji su spavali duže od 90 minuta.
 
Istraživački tim je analizom došao da zaključka kako su oni koji su preskakali popodnevno dremanje imali lošije kognitivne sposobnosti. 
 
Ovo nije prva studija koja ukazuje na to da popodnevno dremanje nije samo  hobi ili, još gore, navika lenjih ljudi. Istraživači sa Harvarda otkrili su da dremanje čini ljude boljim u pronalaženju rešenja i poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje. Takođe su zaključili da dremanje pomaže ljudima da odvoje važne informacije od nebitnih detalja i poboljšaju sposobnost povezivanja naizgled nepovezanih reči.
 
Ipak, stručnjaci upozoravaju da, ako odlučite da odremate preko dana, pazite da to ne ometa vaše noćno spavanje. Najveća američka organizacija za istraživanje sna "National Sleep Foundation" savetuje da pronađete mirno, hladno i tamno mesto na kojem ćete moći da se odmorite bez buke i ometanja. Takođe, savetuju da izbegavate dremanje prerano ili preblizu spavanja.
 
Uz mentalne dobrobiti dremanje ima značajne psihološke prednosti. Dremanje može poslužiti kao "mini odmor" pružajući telu i umu opuštanje i podmlađivanje. Međutim, naučnici sa Harvarda upozoravaju da se, ako vam se stalno spava preko dana ili imate problema sa spavanjem noću, obratite doktoru jer problemi sa spavanjem, dnevna omamljenost i umor mogu biti razlog za zabrinutost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.