Šta se dogodi ako mesec dana pijemo samo vodu?

Čak trećinu dnevnih kalorija unosimo u telo u tečnom obliku - od kafe i mlečnih napitaka do sokova i alkohola.
Šta se dogodi ako mesec dana pijemo samo vodu?
Foto: Pixabay
Međutim, šta se događa u organizmu ako se na mesec dana odreknemo takvih pića i okrenemo samo vodi, eventualno nezašećerenom čaju? 
 
Rezultati su zapanjujući, tvrdi istraživač Kris Bejli koji je sebe podvrgao tom eksperimentu. U njemu je potvrdio dobrobiti vode, kao najprirodnijeg pića koje je potrebno našem telu. 
 
Ovo su efekti na organizam koje je dokazao: 
 
1. Unosi se manje kalorija
 
Šoljica zašećerenog čaja sadrži oko 150 kalorija, velika kafa s mlekom i šećerom ima oko 250 kalorija, dok pola litre soka ima oko 300 kalorija. 
Bejli je zapisivanjem kalorija, bez da je išta drugo menjao u svojoj ishrani osim pića, otkrio kako je unos dnevnih kalorija smanjio za oko petinu, u zavisnosti od dana. Na kraju eksperimenta smršao je dva kilograma, bez ikakvog napora. 
 
2. Kontrola apetita 
 
Bejli je zabeležio kako je njegov apetit bio znatno iskontrolisaniji dok je pio samo vodu. To može da pripiše povoljnom delovanju vode koja izaziva osećaj sitosti. Takođe, razni sokovi, kafe i alkoholni napici imaju visok nivo šećera koji izaziva podizanje nivoa šećera u krvi, a potom i naglog njegovog pada, što rezultira pojačanim osećajem gladi. Ako ih ne unosimo, te napadne gladi nema. 
 
3. Mozak radi bolje 
 
Mozak čini od oko 75 do 85 odsto vode, a za njegov rad najvažnije je da je telo dovoljno hidrirano. U suprotnom se javljaju glavobolje, pad koncentracije i umor, a Bejli je zabeležio znatno blaže glavobolje i umor u tih mesec dana. 
 
4. Dobrobit za novčanik 
 
Čak i ako ne koristite vodu iz slavine već pijete isključivo kupovnu vodu, i dalje ćete proći jeftinije nego s drugim pićima. 
 
5. Redovno varenje 
 
Ako nakon buđenja popijete čašu vode, time ćete zapaliti "motore" tela. Istraživanja su pokazala da pijenje 500 ml vode ujutro povećava metaboličku stopu za 30 odsto kod muškaraca i žena. To doprinosi tome da se lakše razbudite, većoj potrošnji kalorija, bržem varenju... 
 
6. Čisti kožu 
 
Iako zvuči kao urbani mit, dokazano je kako je voda najbolje piće za lepši ten. Kako jetra i bubrezi izbacuju višak toksina iz tela, ako im damo odmora od filtiranja kafe, alkohola i šećera i snabdemo ih samo vodom, ćelije postaju bolje snabdevene kiseonikom, a koža se čisti. Bejli, koji inače nema problema s kožom na licu, ali ima s bubuljicama na leđima, primetio je kako su mu se leđa značajno očistila tokom tih mesec dana.
  • Prof

    09.04.2018 11:30
    VODA
    To su stvari koje treba uciti decu i kod kuce i u vrticu i skoli.Trebalo bi da znaju kako i na koji nacin hrana i pice utice na zdravlje,snagu i dugovecnost.
    Ne bi onda trijumfivale coca cola-koja fantasricno pere toalet od kamenca,kojekakva energetska pica,zasecereni sokovi,masna hrana,przenje,kuvanje.....to su stvari prece za znanje nase dece,koja ce verovatno biti i roditelji jednog dana?- nego kako popraviti kotlic kao i njegov presek...sto je soro bilo u udzbenicima.
    Voda je sigurno dobra za zdravlje ALI ZDRAVA VODA !
  • Tsi Nick

    08.04.2018 20:42
    Ali, i ako pijete vodu, gledajte da bude flaširana, plaćena, kupljena ... nemojte prirodnu, izvorsku, besplatnu, jer to onda znači manje profita, manje poreza, manji BDP, manji rast, ...
  • Zrenjaninac

    08.04.2018 17:28
    @Veganka
    Dodji da pijemo zajedno!,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.