Ukoliko je obim vašeg vrata veći od 38 cm možete imati srčanih problema

Ukoliko vam se dogodi da ne možete da zakopčate dugme košulje oko vrata, to može imati veće posledice i probleme osim osećaja nesigurnosti.
Ukoliko je obim vašeg vrata veći od 38 cm možete imati srčanih problema
Foto: Pixabay
Muškarci sa većim obimom vrata imaju veći rizik od srčanih oboljenja, rezultati su studije iz Brazila.
 
Istraživanjem je obuhvaćeno blizu 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetra.
 
Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2,5 cm od prosečne veličine imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na insulin, da imaju povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili "dobar" holesterol.
 
Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu izazvati upalne procese koje dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji.
 
Često muškarci koji vežbaju imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, međutim, oni neće imati iste probleme jer je reč o mišićima, a ne masnoćama.
 
Rezultati studije su pokazali da osobe sa većim obimom vrata od prosečnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja.
  • Vojo

    09.04.2018 20:34
    Vrat
    Sav se uzbudih, brate mili, vrat mi 46cm, ne pušim, ne pijem, postim sredom i petkom, vežbam, džogiram i onda vidim:
    "Često muškarci koji vežbaju imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, međutim, oni neće imati iste probleme jer je reč o mišićima, a ne masnoćama."

    I odmah sam se smirio.

    Želim nam svima zdravlja!
  • jasno kao sunce

    08.04.2018 12:24
    hvala na info.,dobro je znati
    LEPO! ALI ukoliko se dogodi, da se prestane praviti od muve slona, i haos u glavama ljudi,sta je "dobro ili lose", brzinom munje,kao ono o prasku za pranje vesa,da novi pere 50%, bolje,nego onaj, koji su do sada prodavali,PA,PITAM se, sta je onaj do sada radio,, tj. kako je on prao?A? MOzda bi tada bilo mnogo zdravijih ljudi, jer bi imali vremena da razmisljaju, jer ovako, pored svih silnih, svega-cega ne, ne stignu, da se organizuju i valjano, sacuvaju svoje zdravlje!eto tako. ZELIM nam SVIMA dobre odluke i jos bolje ZDRAVLJE!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.