Šest minuta sna pomaže pamćenju

Četrdesetominutno spavanje uravnotežava imunološki sistem i podiže energiju, a najbolje je odremati između 13 i 15 časova.
Četrdesetominutno spavanje uravnotežava imunološki sistem i podiže energiju, a najbolje je odremati između 13 i 15 časova.

Četrdesetak minuta sna tokom poslepodneva snižava krvni pritisak i pomaže očuvanju zdravlja srca, ustanovili su američki istraživači. Tokom istraživanja Univerziteta Kalifornija, piše "Daily Mail", pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rešavali komplikovane testove od onih koji su bili budni sve vreme.

Istraživači sugerišu da kratak dnevni san pomaže i pamćenju. I to san od samo šest minuta. Dvadeset minuta sna usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Četrdesetominutno spavanje vraća ravnotežu imunološki sistemu i podiže energiju.

San duži od toga može dezorijentisati i umrtviti, pa nije loše naviti sat da vas probudi nakon 45 minuta. Međutim, ako imate dovoljno vremena, bilo bi dobro da odspavate sat i po do tri sata. U tom slučaju prolazte kroz ceo ciklus spavanja, uključujući dubok san koji obnavlja telo. Najbolje vreme dnevnog sna za većinu ljudi je između 13 i 15 časova. Tu dosta pomaže zamračena prostorija ili bar maska za oči, a ako san ne dolazi na oči, trebalo bi se fokusirati na duboko i polagano disanje.

  • Хм

    14.03.2011 12:33
    Да ли би било мудро дати шефовима да прочитају овај текст?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?