Hirurg ispisivao svoje incijale na organima pacijenata

Hirurg koji je ispisivao svoje inicijale na jetrama pacijenata koje je operisao izbrisan je iz lekarskog registra, piše BBC.
Hirurg ispisivao svoje incijale na organima pacijenata
Foto: Pixabay
Sajmon Bramhal je priznao da je koristio uređaj koji emituje argon da bi potpisao organe svojih pacijenata dok je 2013. radio u bolnici Kraljice Elizabete u Birmingemu.
Nakon analize slučaja, Služba suda medicinskih radnika (MPTS) saopštila je da je delo počinjeno iz čiste profesionalne arogancije.
Dodali su da su Bramhalovi postupci podrili poverenje javnosti u medicinsku profesiju.
 
U decembru 2017. Sajmon Bramhol iz Taringtona u Herefordširu izjasnio se krivim po dve tačke, zbog čega ga je sud u Birmingemu kaznio sa 10.000 funti.
 
Bramhal je suspendovan na najmanje pet meseci u decembru 2020, ali je na ročištu 4. juna nalog za suspenziju povučen.
 
Opšti medicinski savet (GMC) je takođe uložio žalbu na odluku o suspenziji, a sudija Višeg suda je, navodi se u izveštaju, ukinuo kaznu, nakon čega je stvar vraćena MPTS-u.
 
MPTS je u ponedeljak utvrdio da je Bramholovim postupkom "podrilo" poverenje između pacijenta i lekara i on je isključen iz lekarske komore.
 
Iako je sud "prihvatio da nijedan pacijent nije pretrpeo trajnu fizičku povredu", Bramhalovi postupci su jednom od njih naneli "značajnu emocionalnu štetu".
 
Takođe je navedeno da je Bramhal ranije bio "dobrog karaktera", ali da je brisanje iz medicinskog registra "odgovarajuća sankcija" jer "ukupni kontekst pružanja nege koja spasava živote" ne ublažava "teške povrede dostojanstva njegovih pacijenata".
 
Nakon saslušanja, izdat je nalog za momentalnu suspenziju, koji će trajati najmanje 28 dana za žalbu.
 
Njegovi postupci su izašli na videlo kada je drugi doktor otkrio inicijale veličine oko 10 centimetara na organu koji je presadio Bramhal, a koji je otkazao oko nedelju dana nakon operacije.
 
Bramhal je napustio posao u bolnici u Birmingemu 2014.
  • JaPaJa

    12.01.2022 17:21
    Koji car
    Potpuno se uklapa u današnjicu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.