Broj umrlih od predoziranja u SAD prošle godine dostigao rekordnih 107.000

Više od 107.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja narkoticima prošle godine, postavljajući rekord u eskalirajućoj epidemiji predoziranja u zemlji.
Broj umrlih od predoziranja u SAD prošle godine dostigao rekordnih 107.000
Foto: Pixabay

U 2021. godini je otprilike jedna osoba umirala od predoziranja u SAD na svakih pet minuta što je porast od 15 odsto u odnosu na prethodni rekord postavljen godinu ranije, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Broj smrtnih ishoda predoziranja u SAD raste više od dve decenije. Rast je počeo 1990-tih slučajevima predoziranja opioidnim lekovima protiv bolova, koji su praćeni talasima predoziranja heroinom i najskorije fentanilom.

Prošle godine, predoziranje fentanilom i drugim sintetičkim drogama premašilo je 71.000 slučajeva, što je 23 odsto više nego godinu ranije. Takođe je došlo do porasta broja smrtnih ishoda predoziranjem kokainom od 23 odsto i kristalnim metom (Metamfetamin) i drugim stimulansima za 34 odsto.
 
Smrt od predoziranja se često pripisuje upotrebi više od jednog leka. Neki ljudi uzimaju više lekova, a fentanil koji ima nisku cenu se sve više koristi umesto drugih lekova.
 
"Imamo mnogo više ljudi, uključujući one koji povremeno koriste drogu, pa čak i adolescente, izloženih ovim moćnim supstancama koje mogu izazvati predoziranje čak i uz relativno malu izloženost", navodi se u saopštenju.

Teme

droga

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.