Alarmantan broj obolelih od raka u Srbiji

Broj obolelih od karcinoma u Srbiji je alarmantan, godišnje 2.400 osoba umre od raka debelog creva, a 1.700 do 1.800 je novoregistrovanih žena obolelih od kancera dojke, upozorio je danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zoran Stanković.

Broj obolelih od karcinoma u Srbiji je alarmantan, godišnje 2.400 osoba umre od raka debelog creva, a 1.700 do 1.800 je novoregistrovanih žena obolelih od kancera dojke, upozorio je danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zoran Stanković.

To je 15 odsto više muškaraca i 19 odsto više žena u odnosu na druge razvijene zemlje i zato Ministarstvo zdravlja preduzima aktivnosti da se ta cifra svede na "razumnu meru", rekao je Stanković na otvaranju konferencije "Podrška uvođenju programa za rano otkrivanje raka u Srbiji".

On je istakao da veruje u zdravstvo Srbije i da će primenom projekta koji omogućava ranu dijagnozu raka dojke, grlića materice i debelog creva, biti smanjena smrtnost od malignih bolesti i poboljšano zdravlje stanovnika Srbije.

Ministarstvo zdravlja projekat sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, koja će za te svrhe izdvojiti 6,6 miliona evra. Šef Delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će ta sredstva biti upotrebljena za kupovinu 20 mamografa, 48 mikroskopa i 15 uređaja za kolonoskopiju. "Ali, oprema ne može sve da reši, potrebno je podići svest stanovništva za ranom detekcijom bolesti", naglasio je on.

Dežer je ukazao i na veliku ulogu medija u podizanju svesti građana da je potrebno provesti ranu detekciju raka, jer je Srbija, nažalost, u vrhu liste po broju obolelih od raka debelog creva, dojke i grlića materice.

  • 01.10.2011 14:03
    Pero
    Srecno.
    U meduvremenu smanji ljute i zacinjene stvari, ,jedi tecniju hranu, smanji alkohol, nerviranje, vise setaj-manje sedi i sto je najvaznije redovno i temeljno odrzavaj higijenu.
    Nemoj da se uplasis jer je to gotovo normalno danas.Ljudi samo ne pricaju o tome jer ih je sramota.Proci ce i to.

    Ako si bas u panici zakazi kod privatnika.
    Mislim da nije skup,brzo si na redu a i tretirace te kao coveka.


  • Pera

    28.09.2011 08:54
    Nista čudno
    Pokušavam 6 meseci da zakažem u KCV pregled kod hirurga, sumnjam na hemoroide, nadam se da su oni... Ali nikako da stignem na red, kad god nazovem uvek su vec termini popunjeni i kažu mi da pokušam sledećeg meseca.

    Kako onda odraditi (te preventivne) preglede?
  • slažem se

    28.09.2011 08:26
    ne samo poljoprivrednici, nego nakupci i one statue na pijacama što sede kraj tezgi
    to poliva li poliva
    udje deda u poljoapoteku i traži neku otrovčinu protiv "trt mrt" (nisam zapamtila)
    teta objasni da mora da odstoji na njivi, bašti neko vreme pa kako se pere pa onda da se jede a deda ladno "ma nije to za mene, to ja za ono na tezgi"
    PRIJATNO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?